Uncategorized

Πλατφόρμα ενημέρωσης «infoyouth» – Πρόγραμμα «Νεανικές Δράσεις»

Στα πλαίσια του προγράμματος «Νεανικές Δράσεις» συγκροτείται εθελοντική ομάδα εργασίας για τη δημιουργία της πλατφόρμας ενημέρωσης «infoyouth».

Η πλατφόρμα αποσκοπεί να καλύψει το κενό πληροφόρησης πάνω στις δράσεις των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, Πολιτείας και Διεθνών και Ευρωπαϊκών οργανισμών πάνω στους θεματικούς άξονες:
Νεολαία, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Περιβάλλον, Πολιτισμός

Θέσεις:
📍Social Media
📍Επικοινωνία
📍Έρευνα και συλλογή δεδομένων

Deadline: Πέμπτη 21 Μαρτίου 9μμ
Contact:
Ευαγγελία Δεδούση, evadedousi@unescoyouth.gr
Γιώργος-Άγγελος Παπαϊωάννου,
ga.papaioannou@unescoyouth.gr

Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον Όμιλο μας!

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα 🎁 και Καλή Πρωτοχρονιά! 🎈

Υ.Γ.: Ε, και λίγο εθελοντισμός δε βλάπτει! 😀
===================================
Thessaloniki Youth Club for UNESCO wishes you a Merry Christmas 🎄 and a Happy New Year! 🎆

«Παραστάσεις που Μεταρρυθμίζουν: Τέχνες που Ενώνουν»

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης διοργάνωσε την εκδήλωση με τίτλο «Παραστάσεις που Μεταρρυθμίζουν: Τέχνες που Ενώνουν» το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018.

Διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Perform2Reform» και σε συνεργασία με το 20ό «Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ Ταινιών».

Έξι Ευρωπαϊκές οργανώσεις συζητούν για τον ανθρωπισμό, τα δικαιώματα του ανθρώπου, και τον ερωτικό και έμφυλο προσανατολισμό / ταυτότητα. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας μικρού μήκους για την σεξουαλικότητα και αναπηρία.

I Have Rights – Συμμετοχή ομάδας Ελλήνων εκπαιδευτικών σε πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Σιέννα

Εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτές από διάφορες χώρες μαζεύτηκαν και μοιράστηκαν τις καλές τους πρακτικες αλλά και τις δυσκολίες τους στο πλαίσιο διδασκαλίας σε διάφορες μορφές εκπαίδευσης: τυπική, άτυπη, επαγγελματική.

Χώρος φιλοξενίας η μεσαιωνική Σιέννα αλλά το εντελώς σύγχρονο Πανεπιστήμιο. Πρόγραμμα εξοντωτικό: 9.00-18.00 με μεσημεριανό διάλειμμα.

Είναι παρήγορο να βλέπει κανείς ότι δεν είναι η/ο μόνη/ος που δυσκολεύεται με τους «δύσκολους» μαθητές και μαθήτριες. Ο βιωματικός τρόπος προσέγγισης μέσω παιχνιδιών μας έφερε κοντά, καθώς συνεχίζαμε τις συζητήσεις μας στα μεσημεριανά διαλείμματα στις οστερίες και τα βράδια στα μπαρ.

Από την άλλη, το ξεκαθάρισμα της ορολογίας με τις πολύ εμπεριστατωμένες θεωρητικές εισηγήσεις κατανοήσαμε τη συνθετότητα της ετερότητας. Κρατώντας το ημερολόγιό μας το πρωί πίνοντας καφέ στην κεντρική πλατεία μας δινόταν η ευκαιρία να στοχαστούμε κριτικά πάνω σε όσα συζητήσαμε, κάναμε και νιώσαμε. Αυτή η μέθοδος συνετέλεσε στο να κατασταλάξουν μέσα μας όσα ήδη γνωρίζαμε και να κατανοήσουμε βαθειά όσα νέα μάθαμε.

Η έμφαση από το πρόγραμμα δόθηκε στην αλλαγή των αντιλήψεών μας μέσω γνώσης και ενσυναίσθησης. Από το γενικό πήγαμε στο ειδικό και μας ζητήθηκε να δουλέψουμε επί χάρτου συγκεκριμένες δραστηριότητες. Η ανίχνευση του εαυτού μας και του παρελθόντος μας μάς φέρνει πιο κοντά στους «έτερους» μαθητές και μαθήτριές μας. Δεν είναι εύκολο να υποδεχτούμε στις τάξεις μας την ετερότητα κάθε μορφής. Μετά την πρώτη εύκολη θετική αποδοχή μας περιμένει πολλή δουλειά. Η κατ´ αρχήν θετική μας διάθεση είναι δεδομένη, όμως δεν αρκεί. Στο σεμινάριο μας δόθηκαν τα εργαλεία, οι καλές πρακτικές που θα μας βοηθήσουν να αλλάξουμε τις στάσεις των μαθητών και μαθητριών μας ώστε αυτοί με τη σειρά τους να υποδεχτούν τους καινούριους συμμαθητές τους.

Γράφει η Καθηγήτρια Ελένη Χοντολίδου


Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι: Ελένη Χοντολίδου, Βασιλεία Ζωγραφάκη, Αθηνά Παπανικολάου, Λαμπρινή Κουφάκη και Νέλα Δεσπολάρι.


Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως associated partner στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Έχω Δικαιώματα”, που έχει ως στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών που εργάζονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε πολυπολιτισμικές τάξεις στη γνώση και κατανόηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξίας της μη-διάκρισης, αλλά και την καταγραφή καλών πρακτικών για τη διευκόλυνση της απρόσκοπτης ένταξης μεταναστών και μειονοτικών ομάδων στο σχολείο. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν 7 εταίροι από 6 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την Ελλάδα συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα: http://ihaverights.pixel-online.org/index.php

  

Πρόσκληση σε εκδήλωση του Κέντρου UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια.

Το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια σας καλεί στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης κοπής πίτας του για το 2016. Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου και ώρα 19:00.

 UNESCO (2)

Προκήρυξη 2ου κύκλου Πρακτικής Άσκησης

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης για το διάστημα Νοέμβριος 2015-Ιούνιος 2016 προκηρύσσεται ο δεύτερος κύκλος πρακτικής άσκησης για νέους ενδιαφερόμενους.

 

Η προκήρυξη αφορά 2 θέσεις για νέους, ηλικίας από 20-30 ετών, καθένας από τους οποίους θα κληθεί να εξειδικευτεί στις θεματικές ενότητες στις οποίες αναπτύσσει τη δραστηριότητα του ο Διεθνής Οργανισμός της UNESCO, οι οποίες είναι οι:

  1. Πολιτισμός
  2. Εκπαίδευση 
  3. Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες 
  4. Θετικές Επιστήμες και Περιβάλλον
  5. Επικοινωνία και Πληροφόρηση 

Όσοι νέοι επιθυμούν, μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για πρακτική άσκηση στον Όμιλο για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, μέχρι την Κυριακή 1/11/2015, αποστέλλοντας e-mail στη διεύθυνση stefanoskatsoulis[at]unescoyouth.gr με τίτλο “Πρακτική Άσκηση_Όνομα_Επώνυμο_” [π.χ. Πρακτική Άσκηση_Γιάννης_Παπαδόπουλος] επισυνάπτοντας:

α. βιογραφικό σημείωμα (συστήνεται η χρήση βιογραφικού Europass)

β. συνοδευτική επιστολή στην οποία θα αναφέρονται, εν συντομία, οι λόγοι για τους οποίους επιθυμείτε να κάνετε τη συγκεκριμένη πρακτική άσκηση (motivation letter).

Προσοχή: Αξιολογείται θετικά η συνάφεια του αντικειμένου, η καλή γνώση αγγλικών (καθώς και άλλων ξένων γλωσσών), η επαρκής γνώση των βασικών εφαρμογών του Microsoft office σε Η/Υ, αλλά και η ικανότητα χειρισμού ιστοσελίδων wordpress. Πέραν των τυπικών προσόντων, απαιτείται ομαδικό πνεύμα, διάθεση συνεργασίας και βούληση εθελοντικής συνδρομής στις δράσεις του Ομίλου.

Μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων θα γίνει επεξεργασία των αιτήσεων σε πρώτο στάδιο και θα ακολουθήσει διαδικασία συνέντευξης στην οποία θα κληθούν όσοι επιλεγούν για την επόμενη φάση. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των συνεντεύξεων οι υποψήφιοι που θα επιλεχθούν θα ενημερωθούν με e-mail.

Όροι της πρακτικής άσκησης

Η πρακτική άσκηση θα διαρκέσει από 15/11/2015 ως 30/06/2016, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα ευέλικτης προσαρμογής και αναπλήρωσης, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και υποχρεώσεις όσων επιλεχθούν. Η πρακτική άσκηση είναι μη αμειβόμενη. Σε περίπτωση αναιτιολόγητης και συνεχούς παραμέλησης των καθηκόντων, θα παύει η πρακτική άσκηση.

Οι θέσεις της πρακτικής άσκησης δεν υποκαθιστούν θέσεις εργασίας, καθώς στο πλαίσιο της ομαλής λειτουργίας και διαχείρισης του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης οι εργασίες πραγματοποιούνται σε εθελοντική βάση, δεδομένου ότι ο Όμιλος συνιστά μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση.

Αντικείμενο της άσκησης είναι η ενασχόληση με την υλοποίηση δράσεων στους θεματικούς άξονες της UNESCO, η ένταξη σε συλλογικές εθελοντικές δραστηριότητες, η διεύρυνση του πεδίου ενδιαφερόντων και η βελτίωση των ατομικών δεξιοτήτων. Ειδικότερα, καθήκοντα στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης θα είναι, μεταξύ άλλων: η μετάφραση κειμένων από την αγγλική στην ελληνική και αντίστροφα, η έρευνα σε βάσεις δεδομένων, η υποβοήθηση στην οργάνωση των δραστηριοτήτων του Ομίλου, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις και στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει ο Όμιλος, και γενικότερα η υποστήριξη των δράσεων του Ομίλου. Τα επιμέρους καθήκοντα,  θα οριστικοποιηθούν μετά την τελική επιλογή των υποψηφίων.

Η πρακτική άσκηση περιλαμβάνει και φυσική παρουσία στο γραφείο υποδοχής του κοινού του Ομίλου, στην Πτολεμαίων 29Α [6ος όροφος], η οποία κατά βάση υπολογίζεται σε 3-4 ώρες (ανά ημέρα) για 1 ή 2 μέρες την εβδομάδα. Οι ώρες και οι μέρες θα διαμορφωθούν κατόπιν συνεννοήσεως με τους ασκούμενους, σύμφωνα με τυχόν άλλες υποχρεώσεις τους.

Στο τέλος της πρακτικής άσκησης, που θα διεξαχθεί επιτυχώς, θα δοθεί το ανάλογο πιστοποιητικό και συστατική για κάθε χρήση. Οι ασκούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα δημοσιεύσεων κειμένων υπό την επιμέλειά τους, κατόπιν εγκρίσεως, στο ηλεκτρονικό περιοδικό και στην ιστοσελίδα του Ομίλου. Επιπλέον, θα απολαμβάνουν ειδικά προνόμια, όπως δωρεάν συμμετοχή σε προγράμματα ανταλλαγής (Erasmus+) και προτεραιότητα σε πληροφόρηση που άπτεται του αντικειμένου τους και των ενδιαφερόντων τους. Τέλος, μέσω της πρακτικής άσκησης οι ασκούμενοι αποκτούν εμπειρία στην εθελοντική και συλλογική εργασία, αλλά και στην οργάνωση εκδηλώσεων.