Δράσεις

Multiplier Event | Motivating Engagement > Multiplying Equality

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης διοργανώνει, στις 2 Μαΐου 2019 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, εκδήλωση-βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «ME | Motivating Engagement > Multiplying Equality», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Perform to Reform», που θα περιλαμβάνει εισηγήσεις, μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, καθώς και ένα βιωματικό workshop με έμφαση σε ζητήματα διακρίσεων με βάση το φύλο, την ταυτότητα φύλου, τα χαρακτηριστικά του φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην παρακάτω ηλεκτρονική φόρμα: https://forms.gle/PJKvNdfob3tJtKMb6

Λόγω του βιωματικού/σεμιναριακού χαρακτήρα της εκδήλωσης θα είναι περιορισμένος ο αριθμός θέσεων συμμετοχής και συνεπώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα «Perform to Reform» μαζί με τους οργανισμούς: Stichting art.1 (Ολλανδία), Društvo Kulturno – Legebitra (Σλοβενία), Helsinki Committee for Human Rights (Βόρεια Μακεδονία) και Accept LGBT Cyprus (Κύπρος). Το πρόγραμμα «Perform to Reform» είναι μια συνεργασία μεταξύ πέντε οργανισμών που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα LGBT+ θέματα, τη νεολαία και τις τέχνες. Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε ζητήματα που αφορούν LGBT+ άτομα. Στόχος είναι η ανάπτυξη νέων στρατηγικών για την κινητοποίηση του διαλόγου για τη σεξουαλική πολυμορφία, με τη χρήση δημιουργικών καλλιτεχνικών μεθόδων όπως είναι τα θεατρικά δρώμενα, οι εικαστικές τέχνες και η αφήγηση.


«ME | Motivating Engagement > Multiplying Equality» is the main Multiplier Event of the Project «Perform to Reform» that aims to raise awareness on LGBT issues and is organised by the Thessaloniki Youth Club for UNESCO. The Event will take place on May 2nd, at the University of Macedonia in Thessaloniki.

You may apply here: https://forms.gle/PJKvNdfob3tJtKMb6

Thessaloniki Youth Club for UNESCO is a partner at the Erasmus+ Project «Perform to Reform» along with the following organizations: Stichting art.1 (The Netherlands), Društvo Kulturno – Legebitra (Slovenia), Helsinki Committee for Human Rights (North Macedonia) and Accept LGBT Cyprus (Cyprus). «Perform to Reform» fosters dialogue and cooperation within the partner organizations, addressing human rights, LGBT+, youth and culture issues. The Project aims to inform and sensitize the societies about non-discrimination and tolerance on LGBT issues. Main goal of the Project is the promotion of dialogue on sexual orientation, gender equality and diversity, by using creative artistic methods such as theatre actions, arts and narrative.


Επίσκεψη φοιτητών και καθηγητών από το πανεπιστήμιο Κύριλλος και Μεθόδιος στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Στις 11 και 12 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη φοιτητών και καθηγητών από το πανεπιστήμιο Κύριλλος και Μεθόδιος της πόλης των Σκοπίων στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μόλις λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη των Ελλήνων φοιτητών και καθηγητών στο πανεπιστήμιο της γειτονικής χώρας. Όλοι τους συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη συνεργασία σε διαπροσωπικό επίπεδο των φοιτητών και των καθηγητών των δυο χωρών, το οποίο ξεκίνησε πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρχισε να υλοποιείται στις αρχές τους χρόνου.

Οι φοιτητές και οι καθηγητές επισκέφτηκαν το Ινστιτούτο Μελετών Χερσονήσου Αίμου (ΙΜΧΑ) όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις του ΙΜΧΑ και να συζητήσουν για δυνατότητες συνεργασίας. Επιπλέον, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Μελετών, ενώ η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.Το γραφείο των Σκοπίων του Γερμανικού Ιδρύματος Friedrich Ebert, ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης και το Youth Alliance Krusevo συνεργάζονται στενά από το 2010 όταν ξεκίνησαν το πρώτο διμερές πρόγραμμα με τίτλο ‘Contacts for the Common Future’ με στόχο να φέρουν κοντά τους πολίτες της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας για την κατάρριψη στερεοτύπων, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών και σχέσεων συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας τους, οι τρεις φορείς εγκαινίασαν από το καλοκαίρι του 2018 μια νέα πρωτοβουλία με βασικό στόχο να έρθουν πιο κοντά νέοι και φορείς νεολαίας με έμφαση στις οι ακαδημαϊκές κοινότητες των δύο κρατών. Τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος στο Πανεπιστήμιο Κύριλλος και Μεθόδιος στην πόλη των Σκοπίων. Στην ομαδική αποστολή συμμετείχαν καθηγητές του πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές. Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις δυνατότητες δικτύωσης για ερευνητικούς σκοπούς και για διερεύνηση της προοπτικής ανάπτυξης ευκαιριών κινητικότητας για φοιτητές και καθηγητές. Τα συμπεράσματα της συζήτησης ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και για τον λόγο αυτό προγραμματίστηκε η οργάνωση μιας αντίστοιχης επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη.


 

Δημόσια παρουσίαση πλατφόρμας ενημέρωσης www.infoyouth.gr

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης παρουσίασε στις 11 Απριλίου 2019 τη νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για θέματα νεολαίας www.infoyouth.gr


Η πλατφόρμα αυτή φιλοδοξεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην πληροφόρηση των νέων στην Ελλάδα με την απουσία ενός κεντρικού ενημερωτικού portal αλλά και την πολυδιάσπαση των πληροφοριών για θέματα νεολαίας σε πάνω από 30 φορείς και υπηρεσίες του δημόσιου, του ιδιωτικού αλλά και του κοινωνικού τομέα με πρακτικό αποτέλεσμα οι νέοι να μην έχουν το σύνολο της εικόνας αλλά κύρια να μην έχουν εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες και τις ανακοινώσεις για θέματα που τους αφορούν.


Η πλατφόρμα www.infoyouth.gr θα συλλέγει σε καθημερινή βάση πληροφορίες για: ανταλλαγές νέωνσυνέδριασεμινάριαεθελοντικές δράσειςυποτροφίεςδιαγωνισμούςνεανικές πρωτοβουλίεςπρογράμματα για νέους, νεανικά βραβείαεκπαιδευτικά προγράμματαon line μαθήματα και εκπαιδευτικές δράσειςεργαστήρια, καλοκαιρινές δραστηριότητες κ.α.


Οι πληροφορίες θα αφορούν δράσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, θα παρέχονται δωρεάν και στα Ελληνικά και Αγγλικά. Στόχος μας είναι να καλύψουμε το κενό της πληροφόρησης ενώ παράλληλα να παρουσιάσουμε τις δυνατότητες συμμετοχής που έχουν οι νέοι σήμερα.


Η δράση www.infoyouth.gr είναι ενταγμένη στο έργο “ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ” και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας – Θράκης.


Στην παρουσίαση απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο κ. Αμπατζάς Κωνσταντίνος, Διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και ο κ. Μπάμπης Παπαϊωάννου, Προϊστάμενος του γραφείου Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.


 

 

Πρόσκληση σε συνέντευξη τύπου – Παρουσίαση του www.infoyouth.gr

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019 τη νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για θέματα νεολαίας www.infoyouth.gr Η παρουσίαση θα γίνει στο ξενοδοχείο Kinissi Palace, Εγνατίας 41 στις 13:00.

Η πλατφόρμα αυτή φιλοδοξεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην πληροφόρηση των νέων στην Ελλάδα με την απουσία ενός κεντρικού ενημερωτικού portal αλλά και την πολυδιάσπαση των πληροφοριών για θέματα νεολαίας σε πάνω από 30 φορείς και υπηρεσίες του δημόσιου, του ιδιωτικού αλλά και του κοινωνικού τομέα με πρακτικό αποτέλεσμα οι νέοι να μην έχουν το σύνολο της εικόνας αλλά κύρια να μην έχουν εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες και τις ανακοινώσεις για θέματα που τους αφορούν.

Η πλατφόρμα www.infoyouth.gr θα συλλέγει σε καθημερινή βάση πληροφορίες για:

– ανταλλαγές νέων
– συνέδρια
– σεμινάρια
– εθελοντικές δράσεις
– υποτροφίες
– διαγωνισμούς
– νεανικές πρωτοβουλίες
– προγράμματα για νέους
– νεανικά βραβεία
– εκπαιδευτικά προγράμματα
– on line μαθήματα και εκπαιδευτικές δράσεις
– εργαστήρια
– καλοκαιρινές δραστηριότητες

Οι πληροφορίες θα αφορούν δράσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, θα παρέχονται δωρεάν και στα Ελληνικά και Αγγλικά. Στόχος μας είναι να καλύψουμε το κενό της πληροφόρησης ενώ παράλληλα να παρουσιάσουμε τις δυνατότητες συμμετοχής που έχουν οι νέοι σήμερα.

Η δράση www.infoyouth.gr είναι ενταγμένη στο έργο “ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ” και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας – Θράκης.
«SDGs – Μαθαίνω, Ερευνώ, Δρω για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης»

Ιδιαίτερη τιμή για τον Όμιλο μας, να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των τεσσάρων ελληνικών φορέων της κοινωνίας των πολιτών που επιλέχθηκαν πανευρωπαϊκά, στο πλαίσιο του προγράμματος “Βιώσιμη Ευρώπη για Όλους”!

Η δράση που προτάθηκε από τον Όμιλο για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης και εγκρίθηκε προς υλοποίηση, έχει τίτλο: «SDGs – Μαθαίνω, Ερευνώ, Δρω για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης». Στόχος είναι η συλλογή πληροφοριών σε σχέση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης -μέσω της χρήσης ερωτηματολογίων- από μαθητές γυμνασίων και λυκείων της ευρύτερης περιοχής της κεντρικής Μακεδονίας, που θα οδηγήσουν στην ανάδειξη προτεραιοτήτων και κατευθυντηρίων γραμμών δράσης για την επίτευξη της Ατζέντας 2030 για τους 17 Στόχους του ΟΗΕ.


Το 3-ετές, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, DEAR πρόγραμμα (Development Education and Awareness Raising), “Βιώσιμη Ευρώπη για Όλους”, συνδυάζει την εμπειρογνωμοσύνη 25 εταίρων από 15 Κράτη Μέλη και 6 ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα. Από την Ελλάδα εταίρος είναι η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, μέλος της οποίας είναι και ο Όμιλος μας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ 2019

 

 

 

Πρόσκληση σε focus groups – «Infoyouth.gr»

Ο Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης σας καλεί να συμμετάσχετε στα 3 focus groups (ομάδα εστίασης):

  • την Πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρες 10:00-12:00 στο Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης – για μαθητές ηλικίας 13-17 ετών.
  • την Πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρες 14:00-16:00 στον χώρο του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου περιβαλλοντικών και κοινωνικών ερευνών (Ίωνος Δραγούμη 24, 3ος όροφος) – για φοιτητές δημοσιογραφίας και ΜΜΕ.
  • την Παρασκευή 29 Μαρτίου και ώρες 14:00-16:00 στον χώρο του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου περιβαλλοντικών και κοινωνικών ερευνών (Ίωνος Δραγούμη 24, 3ος όροφος) – για νέους δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το νέο εγχείρημα του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας δικτύωσης και παροχής πληροφοριών για νέους, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει ήδη από τις αρχές Απριλίου.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δημιουργείται στο πλαίσιο του έργου «Οργάνωση και Ενίσχυση Δράσεων Κοινωνικής Συνοχής – Προστασίας του Περιβάλλοντος, Πολιτιστικής Δημιουργίας και Καινοτόμων Πρωτοβουλιών Δικτύωσης Νέων στη Μακεδονία – Θράκη». Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης και προώθησης των δράσεων και των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, των πολιτικών και των προγραμμάτων για νέους από εθνικές, ευρωπαϊκές ή διεθνείς υπηρεσίες οι οποίες θα απευθύνονται σε άτομα ηλικίας από 13 έως 30 ετών.

Στην πλατφόρμα αυτή θα συλλέγονται πληροφορίες για: δράσεις, καλές πρακτικές, προγράμματα, εκδηλώσεις, πρακτική άσκηση – εργασία, προγράμματα κατάρτισης, σεμινάρια. Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα παρουσίασης και γνωστοποίησης των φορέων (ΜΚΟ, σύλλογοι, νεανικά σχήματα κ.α.) της Κοινωνίας των Πολιτών καθώς και εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών υπηρεσιών που αναπτύσσουν στρατηγικές και δράσεις για τη νεολαία. Η ενημέρωση θα καλύπτει τους εξής θεματικούς άξονες: νεολαία, πολιτισμός, ανθρώπινα Δικαιώματα, τεχνολογία, περιβάλλον, εκπαίδευση.

Η πλατφόρμα θα ενημερώνεται σε καθημερινή βάση από τοπικές, εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτογενείς πηγές πληροφόρησης στον τομέα της νεολαίας και θα προσφέρει υπηρεσίες σε τρία επίπεδα: 1) παρουσίαση μέσω του portal που θα συνιστά η πλατφόρμα, 2) περιληπτική παρουσίαση των καταχωρήσεων σε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και 3) δημιουργία μηνιαίου newsletter που θα περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές από τις επερχόμενες δράσεις και θα αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε λίστα εγγεγραμμένων νέων ενδιαφερόμενων, αλλά και φορέων που ασχολούνται με τα θέματα νεολαίας (Δήμοι, πανεπιστήμια, κρατικοί και μη κυβερνητικοί φορείς).

Στο πλαίσιο των focus groups οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιδέα και τον στόχο του εγχειρήματος και να λάβουν αναλυτικές πληροφορίες για το περιεχόμενο. Αναμένεται να ζητηθεί η συμβολή τους, μέσω σχολίων, παρατηρήσεων και προτάσεων που θα ληφθούν υπόψη και θα οδηγήσουν στην βελτίωση της πλατφόρμας καθιστώντας την πιο εύχρηστη για τους νέους.

Για τη συμμετοχή στην ομάδα εστίασης (περί τα 15 άτομα) θα δοθεί πιστοποιητικά συμμετοχής.

 

Πλατφόρμα ενημέρωσης «infoyouth» – Πρόγραμμα «Νεανικές Δράσεις»

Στα πλαίσια του προγράμματος «Νεανικές Δράσεις» συγκροτείται εθελοντική ομάδα εργασίας για τη δημιουργία της πλατφόρμας ενημέρωσης «infoyouth».

Η πλατφόρμα αποσκοπεί να καλύψει το κενό πληροφόρησης πάνω στις δράσεις των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, Πολιτείας και Διεθνών και Ευρωπαϊκών οργανισμών πάνω στους θεματικούς άξονες:
Νεολαία, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Περιβάλλον, Πολιτισμός

Θέσεις:
📍Social Media
📍Επικοινωνία
📍Έρευνα και συλλογή δεδομένων

Deadline: Πέμπτη 21 Μαρτίου 9μμ
Contact:
Ευαγγελία Δεδούση, evadedousi@unescoyouth.gr
Γιώργος-Άγγελος Παπαϊωάννου,
ga.papaioannou@unescoyouth.gr

Study visit organized by the Friedrich Ebert Foundation in Skopje, Thessaloniki Youth Club for UNESCO and the Youth Alliance Krusevo

A group of professors and students from the University of Macedonia in Thessaloniki visited the University St. Cyril and Methodius in Skopje on 14-15 March 2019 in the framework of the project «Contacts for common future».

During the visit, the professors and students met with the Deputy Minister of Education Petar Atanasov and had the opportunity to meet their colleagues at the Faculty of Philosophy at the University St. Cyril and Methodius in Skopje. At the meeting it was discussed about the possibilities for cooperation, linking and exchange of staff and experiences in the field of related study programs.

During a visit to the Faculty of Philosophy, Professor Theodosios Karvounarakis delivered a lecture on the topic IMAGES OF OUR COMMON HISTORY: EUROPE 1648-2018.

During April, a study visit to the University of Thessaloniki will be organized within the project.

View more: https://www.fes-skopje.org/e/a-group-of-professors-and-students-from-the-university-of-thessaloniki-visited-skopje-on-14-15-march-2019-in-the-framework-of-the-project-contacts-for-common-future/

Συμμετοχή του Ομίλου στις «Νεανικές Δράσεις»

Τί κάνετε, όμως, αν θέλετε να λάβετε μέρος σ’ ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων; Να δραστηριοποιηθείτε σε μία οργάνωση;

Ε, μάλλον αν είστε τυχεροί κάποιος γνωστός σας μπορεί να σας αναφέρει κάτι.

Υπάρχει ένα κενό στην πληροφόρηση σχετικά με τις δράσεις των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, της Πολιτείας και των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών για τα θέματα νεολαίας.

Οι νέοι δε γνωρίζουν την ύπαρξη αυτών των δράσεων, πώς να λάβουν μέρος σ’ αυτά!

Ως Όμιλος για την  UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης προτείναμε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ενημέρωσης και προώθησης αυτών των δράσεων!
Θέλετε να μάθετε περισσότερα; 😉 Μείνετε συντονισμένοι!

Το «Ταξίδι της Χαλιμά»

Ο Γιώργος Μαυρίδης μιλάει για το «Ταξίδι της Χαλιμά». Μπες στο site της ΚΕΔΗΘ (Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης) και ψήφισε την προτεινόμενη μας δράση στο πλαίσιο της οποίας θα προσφερθούν 15.000 βιβλία σε παιδιά πρόσφυγες

➡️http://www.kedith.gr/κατηγορία-πολυπολιτισμικότητα-κοινω/