Δράσεις

Συμμετοχή του Ομίλου στις «Νεανικές Δράσεις»

Τί κάνετε, όμως, αν θέλετε να λάβετε μέρος σ’ ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων; Να δραστηριοποιηθείτε σε μία οργάνωση;

Ε, μάλλον αν είστε τυχεροί κάποιος γνωστός σας μπορεί να σας αναφέρει κάτι.

Υπάρχει ένα κενό στην πληροφόρηση σχετικά με τις δράσεις των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, της Πολιτείας και των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών για τα θέματα νεολαίας.

Οι νέοι δε γνωρίζουν την ύπαρξη αυτών των δράσεων, πώς να λάβουν μέρος σ’ αυτά!

Ως Όμιλος για την  UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης προτείναμε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ενημέρωσης και προώθησης αυτών των δράσεων!
Θέλετε να μάθετε περισσότερα; 😉 Μείνετε συντονισμένοι!

Το «Ταξίδι της Χαλιμά»

Ο Γιώργος Μαυρίδης μιλάει για το «Ταξίδι της Χαλιμά». Μπες στο site της ΚΕΔΗΘ (Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης) και ψήφισε την προτεινόμενη μας δράση στο πλαίσιο της οποίας θα προσφερθούν 15.000 βιβλία σε παιδιά πρόσφυγες

➡️http://www.kedith.gr/κατηγορία-πολυπολιτισμικότητα-κοινω/

Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης ήταν μια από τις οργανώσεις που το 2010 πρότειναν και στήριξαν  τη δημιουργία του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης “Thess-ΔΙΚΤΥΟ”. Μιας κοινής πλατφόρμας επικοινωνίας όλων των εθελοντικών, μη κερδοσκοπικών, μη κυβερνητικών οργανώσεων της πόλης. Κύριος σκοπός των μελών του Δικτύου είναι η συνεργασία και η διοργάνωση κοινών δράσεων, με επίκεντρο τη προώθηση του εθελοντισμού.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού στις 5 Δεκεμβρίου 2018, ο Όμιλος συμμετείχε στη διοργάνωση της εκδήλωσης του Δικτύου με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης για τις αξίες και τη σημασία του εθελοντισμού.

2ο Forum Select Respect

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης ως μέλος του Δικτύου Select Respect για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συμμετείχε στη διοργάνωση του 2ου Forum Select Respect με γενικό τίτλο «Ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη – Κοινωνική ένταξη, διακρίσεις, διαφορετικότητα».

Κύριοι στόχοι του Φόρουμ ήταν: α) να ανταποκριθεί στην ανάγκη για δημιουργία δημόσιου διαλόγου και ευρύτερων συνεργασιών πάνω σε θέματα ένταξης των ομάδων που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό, β) να δοθεί η ευκαιρία σε φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα να συνυπάρξουν και να συζητήσουν, να μοιραστούν εμπειρίες και πρακτικές, γ)να χτιστεί μία γέφυρα επικοινωνίας όπου οι προκλήσεις του κοινωνικού αποκλεισμού, των διακρίσεων και της μη ανοχής στη διαφορετικότητα να βρουν ένα γόνιμο έδαφος αντιμετώπισης. Ενεργοί πολίτες, εκπρόσωποι κρατικών φορέων και κοινωνικών οργανώσεων συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες στο πλαίσιο ενός τριημέρου διαλέξεων, συζητήσεων και εργαστηρίων.

 

 

«Παραστάσεις που Μεταρρυθμίζουν: Τέχνες που Ενώνουν»

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης διοργάνωσε την εκδήλωση με τίτλο «Παραστάσεις που Μεταρρυθμίζουν: Τέχνες που Ενώνουν» το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018.

Διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Perform2Reform» και σε συνεργασία με το 20ό «Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ Ταινιών».

Έξι Ευρωπαϊκές οργανώσεις συζητούν για τον ανθρωπισμό, τα δικαιώματα του ανθρώπου, και τον ερωτικό και έμφυλο προσανατολισμό / ταυτότητα. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας μικρού μήκους για την σεξουαλικότητα και αναπηρία.

Eτήσια συνάντηση του Ελληνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην ετήσια συνάντηση του Ελληνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh, η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα από 23 ως 25 Σεπτεμβρίου 2016. Ο Όμιλος είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh αρκετά χρόνια.
14446499_10155276090894196_1052199847_o
annalindh
                   IMG_2283
Δείτε το προφίλ του Ομίλου μας στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh πατώντας εδώ.
unesco club - anna lindh website  

Πραγματοποίηση 2ης ξενάγησης στην πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης

Την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, οι Ομάδες του Πολιτισμού και των Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης οργάνωσαν τη δεύτερη ξενάγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Στο πλαίσιο της γνωριμίας με τα μνημεία της Θεσσαλονίκης, που έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, οι εθελοντές του Ομίλου μας έχουν αναλάβει την παρουσίασή τους.

Η Θεσσαλονίκη έχει την τιμή να συμπεριλαμβάνει μνημεία της στον εν λόγω Κατάλογο με την εγγραφή που έγινε το 1988 και αφορά τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα μωσαϊκά της Ροτόντας, του Αγίου Δημητρίου και του Οσίου Δαυίδ, την Αχειροποίητο, την Αγία Σοφία, τον Άγιο Παντελεήμονα, τους Αγίους Αποστόλους, τον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό, την Αγία Αικατερίνη, την Παναγία των Χαλκέων, το μοναστήρι της Λατόμου, την εκκλησία του Σωτήρος, τον Προφήτη Ηλία, τα βυζαντινά λουτρά και τα τείχη της πόλης.

Οι παρουσιάσεις που γίνονται από τους εθελοντές του Ομίλου μας εστιάζουν στα στοιχεία της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής και των τοιχογραφικών λεπτομερειών του κάθε μνημείου, καθώς και στα κριτήρια με τα οποία συμπεριλήφθηκαν στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Έτσι, ως συνέχεια της πρώτης ξενάγησης, που περιελάμβανε τη Ροτόντα, τον Άγιο Παντελεήμονα και την εκκλησία του Σωτήρος, η δεύτερη ξενάγηση ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, την οποία μας παρουσίασε η Αλίνα Μουλιουκόβα. Στη συνέχεια, η Καλλιρρόη Πολυμενίδου μας ξενάγησε στην εκκλησία της Παναγίας των Χαλκέων και η δεύτερη αυτή περιήγηση έκλεισε με την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, που είχε αναλάβει και μας παρουσίασε η Φαίη Γούναρη.

11092694_10153157158466894_2069248824_n

Ανακοίνωση: 2η ξενάγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης

10950712_813420725373055_4751963887816727265_nΤην Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, οι Ομάδες του Πολιτισμού και των Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης οργανώνουν τη δεύτερη ξενάγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Βασική επιδίωξή της είναι η γνωριμία και η παρουσίαση των μνημείων, που έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, από τους εθελοντές του Ομίλου μας. Η Θεσσαλονίκη έχει την τιμή να συμπεριλαμβάνει μνημεία της στον εν λόγω Κατάλογο με την εγγραφή που έγινε το 1988 και αφορά τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της.

Στη δεύτερη αυτή ξενάγηση θα παρουσιαστούν: η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, η εκκλησία της Αγίας Σοφίας και η εκκλησία της Παναγίας των Χαλκέων.

Η ξενάγηση θα ξεκινήσει στις 11.30 π.μ., από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι μαζί με την παρέα σας!

11073554_813420628706398_8721258613743132142_n

 

Πραγματοποίηση 1ης ξενάγησης στην πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης

11026430_10153104859691894_1231146964_nΤην Κυριακή 8 Μαρτίου 2015, οι Ομάδες του Πολιτισμού και των Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης οργάνωσαν μία ξενάγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Κύριος άξονάς της ήταν η γνωριμία και η παρουσίαση των μνημείων, που έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, από τους εθελοντές του Ομίλου μας. Η Θεσσαλονίκη έχει την τιμή να συμπεριλαμβάνει μνημεία της στον εν λόγω Κατάλογο με την εγγραφή που έγινε το 1988 και αφορά τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της: τα μωσαϊκά της Ροτόντας, του Αγίου Δημητρίου και του Οσίου Δαυίδ, την Αχειροποίητο, την Αγία Σοφία, τον Άγιο. Παντελεήμονα, τους Αγίους Αποστόλους, τον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό, την Αγία Αικατερίνη, την Παναγία των Χαλκέων, το μοναστήρι της Λατόμου, την εκκλησία του Σωτήρος, τον Προφήτη Ηλία, τα βυζαντινά λουτρά και τα τείχη της πόλης.

Η δράση αυτή ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής από το Λευκό Πύργο, ως μέρος των τειχών της πόλης, όπου έγινε η παρουσίαση του μνημείου από τη Σοφία Ιορδανίδου και ακολούθησε μια γενική περιήγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, μέσω της πολιτιστικής γραμμής 50 του Ο.Α.Σ.Θ. Στη συνέχεια η Καλλιρρόη Πολυμενίδου μας ξενάγησε στη Ροτόντα, αναφέροντας στοιχεία της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής και της τοιχογραφικών λεπτομερειών του μνημείου, ενώ η Άννα-Μαρία Παπαδοπούλου και η Σωτηρία Μπόμπολα παρουσίασαν τον Άγιο Παντελεήμονα. Η σύντομη αυτή πρώτη περιήγηση έκλεισε με την Εκκλησία του Σωτήρος, την οποία είχε αναλάβει και μας παρουσίασε η Αναστασία Παπαγεράκη.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την ασκούμενη μας στον τομέα του Πολιτισμού, Μαρία Αθανασίου, για την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης.

Ανακοίνωση: Βόλτα – ξενάγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης

Οι Ομάδες του «Πολιτισμού» και των «Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών» του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης οργανώνουν αυτή την Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015, μία ξενάγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

IMG_1570 filename-panteleimon3

Η βόλτα μας θα ξεκινήσει από το Λευκό Πύργο στις 11.30 π.μ. με την πολιτιστική γραμμή 50 του Ο.Α.Σ.Θ. και θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις των μνημείων, που έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, από τους εθελοντές του Ομίλου μας. Κύριοι σταθμοί μας θα είναι τα τείχη της πόλης, η Ροτόντα με τα ψηφιδωτά της, ο Άγιος Παντελεήμονας και η Εκκλησία του Σωτήρος.

Σας περιμένουμε!

(Υπενθύμιση: τα εισιτήρια της πολιτιστικής γραμμής 50 είναι διαφορετικά των υπολοίπων εισιτηρίων του Ο.Α.Σ.Θ. Το μειωμένο κοστίζει 1 ευρώ και το ολόκληρο 2 ευρώ. Εκδίδονται εντός του λεωφορείου).

Θα είμαστε όλοι εκεί! Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι / ευπρόσδεκτες μαζί με την παρέα σας!