Τοπικές

Πραγματοποίηση 2ης ξενάγησης στην πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης

Την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, οι Ομάδες του Πολιτισμού και των Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης οργάνωσαν τη δεύτερη ξενάγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Στο πλαίσιο της γνωριμίας με τα μνημεία της Θεσσαλονίκης, που έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, οι εθελοντές του Ομίλου μας έχουν αναλάβει την παρουσίασή τους.

Η Θεσσαλονίκη έχει την τιμή να συμπεριλαμβάνει μνημεία της στον εν λόγω Κατάλογο με την εγγραφή που έγινε το 1988 και αφορά τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα μωσαϊκά της Ροτόντας, του Αγίου Δημητρίου και του Οσίου Δαυίδ, την Αχειροποίητο, την Αγία Σοφία, τον Άγιο Παντελεήμονα, τους Αγίους Αποστόλους, τον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό, την Αγία Αικατερίνη, την Παναγία των Χαλκέων, το μοναστήρι της Λατόμου, την εκκλησία του Σωτήρος, τον Προφήτη Ηλία, τα βυζαντινά λουτρά και τα τείχη της πόλης.

Οι παρουσιάσεις που γίνονται από τους εθελοντές του Ομίλου μας εστιάζουν στα στοιχεία της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής και των τοιχογραφικών λεπτομερειών του κάθε μνημείου, καθώς και στα κριτήρια με τα οποία συμπεριλήφθηκαν στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Έτσι, ως συνέχεια της πρώτης ξενάγησης, που περιελάμβανε τη Ροτόντα, τον Άγιο Παντελεήμονα και την εκκλησία του Σωτήρος, η δεύτερη ξενάγηση ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, την οποία μας παρουσίασε η Αλίνα Μουλιουκόβα. Στη συνέχεια, η Καλλιρρόη Πολυμενίδου μας ξενάγησε στην εκκλησία της Παναγίας των Χαλκέων και η δεύτερη αυτή περιήγηση έκλεισε με την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, που είχε αναλάβει και μας παρουσίασε η Φαίη Γούναρη.

11092694_10153157158466894_2069248824_n

Ανακοίνωση: 2η ξενάγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης

10950712_813420725373055_4751963887816727265_nΤην Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, οι Ομάδες του Πολιτισμού και των Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης οργανώνουν τη δεύτερη ξενάγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Βασική επιδίωξή της είναι η γνωριμία και η παρουσίαση των μνημείων, που έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, από τους εθελοντές του Ομίλου μας. Η Θεσσαλονίκη έχει την τιμή να συμπεριλαμβάνει μνημεία της στον εν λόγω Κατάλογο με την εγγραφή που έγινε το 1988 και αφορά τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της.

Στη δεύτερη αυτή ξενάγηση θα παρουσιαστούν: η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, η εκκλησία της Αγίας Σοφίας και η εκκλησία της Παναγίας των Χαλκέων.

Η ξενάγηση θα ξεκινήσει στις 11.30 π.μ., από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι μαζί με την παρέα σας!

11073554_813420628706398_8721258613743132142_n

 

Πραγματοποίηση 1ης ξενάγησης στην πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης

11026430_10153104859691894_1231146964_nΤην Κυριακή 8 Μαρτίου 2015, οι Ομάδες του Πολιτισμού και των Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης οργάνωσαν μία ξενάγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Κύριος άξονάς της ήταν η γνωριμία και η παρουσίαση των μνημείων, που έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, από τους εθελοντές του Ομίλου μας. Η Θεσσαλονίκη έχει την τιμή να συμπεριλαμβάνει μνημεία της στον εν λόγω Κατάλογο με την εγγραφή που έγινε το 1988 και αφορά τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της: τα μωσαϊκά της Ροτόντας, του Αγίου Δημητρίου και του Οσίου Δαυίδ, την Αχειροποίητο, την Αγία Σοφία, τον Άγιο. Παντελεήμονα, τους Αγίους Αποστόλους, τον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό, την Αγία Αικατερίνη, την Παναγία των Χαλκέων, το μοναστήρι της Λατόμου, την εκκλησία του Σωτήρος, τον Προφήτη Ηλία, τα βυζαντινά λουτρά και τα τείχη της πόλης.

Η δράση αυτή ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής από το Λευκό Πύργο, ως μέρος των τειχών της πόλης, όπου έγινε η παρουσίαση του μνημείου από τη Σοφία Ιορδανίδου και ακολούθησε μια γενική περιήγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, μέσω της πολιτιστικής γραμμής 50 του Ο.Α.Σ.Θ. Στη συνέχεια η Καλλιρρόη Πολυμενίδου μας ξενάγησε στη Ροτόντα, αναφέροντας στοιχεία της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής και της τοιχογραφικών λεπτομερειών του μνημείου, ενώ η Άννα-Μαρία Παπαδοπούλου και η Σωτηρία Μπόμπολα παρουσίασαν τον Άγιο Παντελεήμονα. Η σύντομη αυτή πρώτη περιήγηση έκλεισε με την Εκκλησία του Σωτήρος, την οποία είχε αναλάβει και μας παρουσίασε η Αναστασία Παπαγεράκη.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την ασκούμενη μας στον τομέα του Πολιτισμού, Μαρία Αθανασίου, για την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης.

Ανακοίνωση: Βόλτα – ξενάγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης

Οι Ομάδες του «Πολιτισμού» και των «Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών» του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης οργανώνουν αυτή την Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015, μία ξενάγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

IMG_1570 filename-panteleimon3

Η βόλτα μας θα ξεκινήσει από το Λευκό Πύργο στις 11.30 π.μ. με την πολιτιστική γραμμή 50 του Ο.Α.Σ.Θ. και θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις των μνημείων, που έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, από τους εθελοντές του Ομίλου μας. Κύριοι σταθμοί μας θα είναι τα τείχη της πόλης, η Ροτόντα με τα ψηφιδωτά της, ο Άγιος Παντελεήμονας και η Εκκλησία του Σωτήρος.

Σας περιμένουμε!

(Υπενθύμιση: τα εισιτήρια της πολιτιστικής γραμμής 50 είναι διαφορετικά των υπολοίπων εισιτηρίων του Ο.Α.Σ.Θ. Το μειωμένο κοστίζει 1 ευρώ και το ολόκληρο 2 ευρώ. Εκδίδονται εντός του λεωφορείου).

Θα είμαστε όλοι εκεί! Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι / ευπρόσδεκτες μαζί με την παρέα σας!

Εκδήλωση με θέμα «Δημοκρατία, Νέοι και Δικαιώματα του Ανθρώπου»

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί το Σάββατο 31/5/2014 και ώρα 18:00 στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Δημοκρατία, Νέοι και Δικαιώματα του Ανθρώπου».  Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης 1.3 του προγράμματος Youth in Action, «Role of Youth in Democracy».

Προβολή, συζήτηση, μαρτυρίες από τους νέους για τους νέους σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου και τη δημοκρατία.

10330323_674286529286476_8985168634324282959_n

Σας περιμένουμε όλους σε μια ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση σχετικά με ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και επίκαιρα ζητήματα των ημερών μας.

»As I would not be a slave, so I would not be a master. This expresses my idea of democracy.»

Abraham Lincoln

 

 

Facebook Event:  https://www.facebook.com/events/632877566789506/

“Η τεχνολογία στην υπηρεσία της τέχνης” – Εκπαιδευτική επίσκεψη – εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Πρόσκληση

Η Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείου Θεσσαλονίκης, σας προσκαλούν στην εκπαιδευτική επίσκεψη – εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης την Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014 και ώρα 14:30 με θέμα :

 

“Η τεχνολογία στην υπηρεσία της τέχνης”

 

Θα μιλήσει η Διευθύντρια του Μουσείου Δρ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, η οποία στη συνέχεια θα ξεναγήσει τους συμμετέχοντες στις νέες τεχνολογίες και τα μέσα ψηφιοποίησης των εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν τα μνημεία της Θεσσαλονίκης που έχουν συμπεριληφθεί στο Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

5376450638_f3e369a9d6_b

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη*

 

*Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν παρακαλούνται να στείλουν ένα μήνυμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο chair.unesco@gmail.com

 

Η φωτογραφία που συνοδεύει την παρούσα ανάρτηση- καθώς και τα πνευματικά δικαιώματα που συνοδεύουν ανήκουν στον χρήστη John Pap.

Πρόσκληση στην εκδήλωση «Πολιτιστικά Δικαιώματα – Μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς’’

GA_UNESCO

Η Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια δραστήρια και αλληλέγγυα ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μαζί με τον Όμιλο για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία του εορτασμού των 10 ετών από την ίδρυση τους προγραμματίζουν εκδήλωση με θέμα:

«Πολιτιστικά Δικαιώματα – Μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς’’

την Τρίτη 18 Μαρτίου 2014 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (πρώτος όροφος).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν επιλεγμένες εργασίες από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που συμμετείχαν στην πρακτικής της έδρας κατά το πρώτο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014.

 

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης στον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος»

8628007201_f059876f5a_b

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια από την ίδρυσή του και στο πλαίσιο των εορταστικών δραστηριοτήτων του συμμετέχει στον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος», ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή 6 Απριλίου 2014.

Με χαρά προσκαλούμε παλιά, νέα και μελλοντικά μέλη και εθελοντές του Ομίλου καθώς και όσες και όσους μας υποστηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, να τρέξουν μαζί μας στον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» για να γιορτάσουμε τα 10 χρόνια προσφοράς και δράσεων του οργανισμού. Η συμμετοχή σας μπορεί να αφορά είτε στο Μαραθώνιο δρόμο 42χλμ, με έναρξη την Πέλλα και τερματισμό στη Θεσσαλονίκη, είτε στους δρόμους Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5 και 10 χλμ με αφετηρία την πλατεία Επταλόφου και το Δημοτικό Στάδιο Μενεμένης είτε το Δρόμο 1000 μέτρων για μαθητές Δημοτικών Σχολείων.

Όσες και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να λάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αγώνες στέλνοντας email στο maria.brokou@unescoyouth.gr έως τις 17 Μαρτίου 2014.

Μάθετε περισσότερα για τον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» :
http://www.atgm.gr/index.php/el/

 

EN

UNESCO Youth Club of Thessaloniki celebrates 10 years since its foundation and in the framework of the festivities, will participate in the 9th International Marathon «Alexander the Great», which will take place on Sunday, April 6th, 2014.

It is with great pleasure that we invite old , new and future members and volunteers of the Club and all those who are supporting us all throughout the years , to run with us in the 9th International Marathon «Alexander the Great «, in order to celebrate 10 years of contribution and activities of the organization. One can participate either in the Marathon Road of 42km, beginning from Pella and ending in Thessaloniki , either on the Health and Power Walking Road Races of 5 and 10 km starting from Eptalofou Square and the Municipal Stadium of Menemeni or the Road of 1000m for Primary School students.

For those interested to register and get more information on the races, please send us an email to maria.brokou@unescoyouth.gr until 17 March 2014, indicating your name, your surname and the Road you want to take part in.

Find out more about the 9th International Marathon «Alexander the Great»:

http://www.atgm.gr/index.php/el/

 

Photo credits and rights belong to Mr Andreas Levers

21km

Διεθνής Κατασκήνωση Παιδιών του Κέντρου UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, Αυγουστος 2011

Ο Όμιλός μας υποστήριξε με δράσεις το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια που διοργάνωσε για 7η χρονιά Διεθνή Κατασκήνωση Παιδιών ηλικίας 12-15 ετών στη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής.
Με αφορμή την ανακήρυξη του 2011 ως Διεθνούς Έτους Χημείας από τον Ο.Η.Ε. το θέμα της κατασκήνωσης ήταν Multicultural Dialogue. 2011 – International Year of Chemistry.
Στην κατασκήνωση που πραγματοποιήθηκε από 18 – 25 Αυγούστου συμμετείχαν 150 παιδιά από Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία.
Ο Όμιλος μας παρουσίασε στα παιδιά της κατασκήνωσης τον κύκλο του νερού, οργάνωσε παιχνίδι θησαυρού και ενημέρωσε για τα προβλήματα του περιβάλλοντος. Με ένα παιχνίδι ερωτήσεων καταγράψαμε την άποψη των παιδιών για τα προβλήματα του νερού στη χώρα τους καθώς και τη διαφορετική αντίληψη των λαών της περιοχής μας για την λέξη και την έννοια του νερού.

Παραθινούπολη, Ιούνιος 2011

Με ένα παιδικό παιχνίδι για το περιβάλλον συμμετείχε ο Όμιλός μας στη φετινή Παραθινούπολη του Δήμου Καλαμαριάς. Η δράση που παρουσιάστηκε στις 3-5 Ιουνίου είχε σαν στόχο την ευαισθητοποίηση των μικρών ηλικιών πάνω στα προβλήματα του περιβάλλοντος και την παρουσίαση με εύκολο και κατανοητό τρόπο των κυριότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα το περιβάλλον.
Από τα δεκάδες παιδιά που πέρασαν από το χώρο του Ομίλου μας το τριήμερο των εκδηλώσεων ζητήθηκε να δημιουργήσουν «συνεταιριστικές ζωγραφιές» με θέμα την πόλη και το περιβάλλον. Με βάση το παιχνίδι αυτό ένα παιδί ξεκινάει να ζωγραφίζει ένα θέμα, κάποιο άλλο παιδί συνεχίζει και ένα τρίτο την ολοκληρώνει την ιδέα. Μέσα από τη διαδικασία αυτή μπορούμε να δούμε όχι μόνο τη διάθεση των παιδιών για συνεργασία αλλά κύρια την αντίληψή τους για το περιβάλλον και τη δυνατότητά τους να εργαστούν ομαδικά.