Ρίξε μια ματιά!

Έρευνα της UNESCO στο πλαίσιο του 10th UNESCO Youth Forum 

Το 10th UNESCO Youth Forum θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι  από 25-26 Οκτωβρίου 2017 (http://en.unesco.org/events/10th-unesco-youth-forum).

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Forum η UNESCO ζητάει την άποψη των νέων απ’ όλο τον κόσμο ηλικίας 15 έως 35 ετών πάνω σε μια σειρά από απλές ερωτήσεις. Μπορείτε να συμμετάσχετε στην έρευνα αυτή μέχρι τις 23 Ιουλίου 2017 στο  https://www.surveymonkey.com/r/YouthEngagementUNESCO

Ο Όμιλος μας συμμετέχει ως associated partner στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Έχω Δικαιώματα”

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως associated partner στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Έχω Δικαιώματα”, που έχει ως στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών που εργάζονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε πολυπολιτισμικές τάξεις στη γνώση και κατανόηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξίας της μη-διάκρισης, αλλά και την καταγραφή καλών πρακτικών για τη διευκόλυνση της απρόσκοπτης ένταξης μεταναστών και μειονοτικών ομάδων στο σχολείο..

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν 7 εταίροι από 6 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την Ελλάδα συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα: http://ihaverights.pixel-online.org/index.php

Στο πλαίσιο του προγράμματος έχει δημιουργηθεί και σχετικό ερωτηματολόγιο το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μπορείτε να το βρείτε εδώ:

Πατήστε εδώ για να δείτε το έντυπο του Προγράμματος σε μορφή pdf.

«World Heritage»

Διαβάστε εδώ το τελευταίο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού «World Heritage» της UNESCO, αφιερωμένο στην Αστική πολιτιστική κληρονομιά!

Συμμετοχή στο Mediterranean Forum του Δικτύου Anna Lindh στη Μάλτα, 23-25/10/2016

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης συμμετείχε, στο πλαίσιο της εθνικής αποστολής του Ελληνικού Δικτύου  του Ιδρύματος Anna Lindh, στις εργασίες του Mediterranean Forum του Ιδρύματος Anna Lindh. Το Forum έλαβε χώρα στη Βαλέτα της Μάλτας από 23 ως 25 Οκτωβρίου 2016. Το Mediterranean Forum του Δικτύου Anna Lindh συνιστά τη μεγαλύτερη συνάντηση φορέων της κοινωνίας των πολιτών της Μεσογείου και την πλέον ουσιαστική στον τομέα του διαπολιτισμικού διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων.

Ο Όμιλος μας οργάνωσε έκθεση στο σταντ του Swedish Institute of Alexandria με θέμα τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους χώρους φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζουμε 10 σχέδια προσφύγων με θέμα την καθημερινότητα τους. Πρόκειται για πορτρέτα, εικόνες των χώρων φιλοξενίας καθώς και αναμνήσεις από την πατρίδα τους.

 

 

 

Eτήσια συνάντηση του Ελληνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην ετήσια συνάντηση του Ελληνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh, η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα από 23 ως 25 Σεπτεμβρίου 2016. Ο Όμιλος είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh αρκετά χρόνια.
14446499_10155276090894196_1052199847_o
annalindh
                   IMG_2283
Δείτε το προφίλ του Ομίλου μας στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh πατώντας εδώ.
unesco club - anna lindh website  

Εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης – Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης: Διάλεξη με θέμα «Τα Δικαιώματα των Νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Τα μέλη μας Βασίλης Δόκαλης και Χριστόφορος Ζαφείρης μαζί με τον Αντιπρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, Μάνο Καλαϊντζή, συμμετείχαν στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016. Μετά το πέρας της ομιλίας τους με θέμα «Τα Δικαιώματα των Νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ακολούθησε κύκλος ερωτήσεων με τους μαθητές, οι οποίοι ήταν αρκετά ενημερωμένοι και έθεσαν καίρια ζητήματα προς συζήτηση.

arsakeio2  arsakeio1

 

Δείτε την ευχαριστήρια επιστολή εδώ:

 

arsakeio

Δείτε φωτογραφίες από το Party – Κοπή Βασιλόπιτας για το 2016

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία party για την ετήσια κοπή βασιλόπιτας!

Οι φίλοι και οι εθελοντές μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το περιοδικό του οργανισμού, για τα καινούρια προγράμματά μας στην Ευρώπη καθώς και πώς μπορούν να ζήσουν την μοναδική αυτή εμπειρία.

Σας ευχαριστούμε για την θερμή υποστήριξη!

 

Party – Κοπή Βασιλόπιτας, Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στο party pου θα πραγματοποιήσει για την ετήσια κοπή βασιλόπιτας!

Ελάτε να γνωριστούμε, να συζητήσουμε και να περάσουμε καλά!

Θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για το περιοδικό του οργανισμού μας αλλά και τις ευκαιρίες που αυτό σας προσφέρεi! Μάθετε για τα καινούρια προγράμματά μας στην Ευρώπη καθώς και πώς μπορείτε να ζήσετε την μοναδική αυτή εμπειρία.

Υ.Γ.: Η εκδήλωση κρύβει εκπλήξεις για τους τυχερούς της χρονιάς!

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ! Join us!

*Η εκδήλωση δεν έχει κόστος συμμετοχής.
**Ενημερώστε μας για τη παρουσία σας!
***Εξασφαλίσαμε ειδικές τιμές σε ποτό,μπύρα και κρασί, μόνο για εσάς!

 

12745766_951298821585244_8520662582326565322_n

Επισκόπηση των Ξεναγήσεων Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης: Ξεναγήσεις του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, Μάρτιος 2015. Επισκόπηση.

γράφει η Μαρία Αθανασίου*

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια του Μαρτίου 2015, οργάνωσε δύο ξεναγήσεις στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Στο πλαίσιο της γνωριμίας με τα μνημεία της Θεσσαλονίκης, που έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, οι εθελοντές του Ομίλου μας έχουν αναλάβει την παρουσίασή τους. Ο Κατάλογος αυτός αποτελεί μέρος της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς[1], που υπεγράφη το 1972 από τη Γενική Συνδιάσκεψη της UNESCO και έχει ως στόχο την ανάδειξη της σημασίας των μνημείων που συμπεριλαμβάνει. Η αναγνώριση της μοναδικότητας τους σε συνάρτηση με την ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας για τη θωράκισή τους προς γνώση και τέρψη των επερχόμενων γενεών αποτελεί κομβικό σημείο αναφοράς, καθώς έτσι διασφαλίζεται ο γόνιμος διάλογος με το παρελθόν και τίθενται τα θεμέλια ενός πνευματικά προσοδοφόρου μέλλοντος.

Η Θεσσαλονίκη έχει την τιμή να συμπεριλαμβάνει μνημεία της στον εν λόγω Κατάλογο με την εγγραφή που έγινε το 1988 και αφορά τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα μωσαϊκά της Ροτόντας, του Αγίου Δημητρίου και του Οσίου Δαυίδ, την Αχειροποίητο, την Αγία Σοφία, τον Άγιο Παντελεήμονα, τους Αγίους Αποστόλους, τον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό, την Αγία Αικατερίνη, την Παναγία των Χαλκέων, το μοναστήρι της Λατόμου, την εκκλησία του Σωτήρος, τον Προφήτη Ηλία, τα βυζαντινά λουτρά και τα τείχη της πόλης.

11026430_10153104859691894_1231146964_n (1)Με αφορμή, λοιπόν, την ανάδειξη αυτών των μνημείων, οι Ομάδες του Πολιτισμού και των Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης οργάνωσαν την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 την πρώτη ξενάγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Η δράση αυτή ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής από το Λευκό Πύργο, ως μέρος των τειχών της πόλης, όπου έγινε η παρουσίαση του μνημείου από τη Σοφία Ιορδανίδου και ακολούθησε μια γενική περιήγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, μέσω της πολιτιστικής γραμμής 50 του Ο.Α.Σ.Θ. Στη συνέχεια η Καλλιρρόη Πολυμενίδου μας ξενάγησε στη Ροτόντα, ενώ η Άννα-Μαρία Παπαδοπούλου και η Σωτηρία Μπόμπολα παρουσίασαν την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Η σύντομη αυτή πρώτη περιήγηση έκλεισε με την Εκκλησία του Σωτήρος, την οποία είχε αναλάβει και μας παρουσίασε η Αναστασία Παπαγεράκη.

Αντίστοιχα, την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, οι Ομάδες του Πολιτισμού και των Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης οργάνωσαν τη δεύτερη ξενάγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, ως συνέχεια της πρώτης. Η δεύτερη αυτή δράση ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, την οποία μας παρουσίασε η Αλίνα Μουλιουκόβα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση έγινε στα ελληνικά, πράγμα που μας τιμά ιδιαίτερα. Στη συνέχεια, η Καλλιρρόη Πολυμενίδου μας ξενάγησε στην εκκλησία της Παναγίας των Χαλκέων και η δεύτερη αυτή περιήγηση έκλεισε με την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, που είχε αναλάβει και μας παρουσίασε η Φαίη Γούναρη.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι παρουσιάσεις, που γίνονται από τους εθελοντές του Ομίλου μας, εστιάζουν στα στοιχεία της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής, των τοιχογραφικών και καλλιτεχνικών λεπτομερειών του κάθε μνημείου, καθώς και στα κριτήρια με τα οποία συμπεριλήφθηκαν στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπως ορίζει η Διεθνής Σύμβαση. Πρόκειται για μία εξαιρετικής σημασίας πρωτοβουλία, η οποία επιδιώκει την προώθηση των ιδανικών και των ενεργειών της UNESCO, καθώς και την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στα μνημεία που χαίρουν τη διεθνή αναγνώριση. Φυσικά, οι ξεναγήσεις θα έχουν συνέχεια τους επόμενους μήνες και η πρόσκληση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό που θα ήθελε να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει σε μία τέτοιου είδους δράση.


* Η Μαρία Αθανασίου είναι υποψήφια διδάκτωρ μουσικολογίας στο Διεθνές Κέντρο Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Newcastle upon Tyne, U.K. και ασκούμενη στον Τομέα του Πολιτισμού του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης.
[1] UNESCO World Heritage Convention concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage (1972) in www.whc.unesco.org (τελευταία επίσκεψη 01/04/2015).

 

Το νερό ως θεμελιώδες δικαίωμα των ανθρώπων

Στις 22 Μαρτίου είναι η  Παγκόσμια ημέρα για το νερό. Ο φετινός εορτασμός είχε ως θέμα «Νερό και Αειφόρος Ανάπτυξη» δίνοντας μια σημαντική ευκαιρία να υπογραμμιστεί ο πολύ σημαντικός ρόλος του πόσιμου νερού στις συζητήσεις που διεξάγονται  από τα κράτη-μέλη των ηνωμένων Εθνών και άλλους φορείς,  στο πλαίσιο των νέων στόχων αειφόρου ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) που θα ισχύουν μετά το 2015 (http://www.unwater.org/worldwaterday).

Το νερό είναι ένα αγαθό συλλογικό στο οποίο όλοι δικαιούνται να έχουν ίση πρόσβαση. Το δικαίωμα όλων των ανθρώπων αναγνωρίζεται σε πολλές διεθνείς  συμφωνίες, διακηρύξεις και άλλα επίσημα έγγραφα.

Το 1977 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε ότι ανεξάρτητα από το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε πόσιμο νερό σε ποσότητα και ποιότητα που να αντιστοιχεί με τις βασικές τους ανάγκες (UN Water Conference, Mar del Plata,1977). Το 2002 η Ειδική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα συμπεριέλαβε το νερό στις γενικές παρατηρήσεις του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, αναγνωρίζοντας επισήμως την πρόσβαση σε επαρκές και ασφαλές νερό ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα (General Comment No. 15. The right to water. UN Committee on Economic, Social and Cultural Rights, November 2002). Σύμφωνα με την Επιτροπή το δικαίωμα στο νερό συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των απαραίτητων εγγυήσεων για τη διασφάλιση του δικαιώματος σε ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο, ιδιαίτερα δεδομένου ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιβίωση. Πιο συγκεκριμένα  αναφέρεται ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει πρόσβαση σε νερό για προσωπική και οικιακή χρήση το οποίο θα πρέπει να είναι επαρκές, ασφαλές, προσβάσιμο και οικονομικά προσιτό. Το 2010, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (Ψήφισμα 64/292), αναγνώρισε ρητά το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό και συμφώνησε ότι το καθαρό πόσιμο νερό και οι εγκαταστάσεις υγιεινής είναι απαραίτητα για την υλοποίηση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Tο 2013 δημοσιεύθηκαν εκτιμήσεις της UNICEF και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που (Progress and sanitation drinking water, 2013 update) σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό ανέρχεται στα 768 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς είναι φτωχοί και ζουν σε άσχημες συνθήκες διαβίωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντικότητα του πόσιμου νερού στη ζωή των ανθρώπων, θεωρούμε ότι κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί έχουν καθήκον να εφαρμόσουν αποτελεσματικά το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό, το οποίο αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εξάλειψη της φτώχειας και την αξιοπρεπή διαβίωση.

Στη Θεσσαλονίκη, έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα πολιτών για τη διαχείριση του νερού στην πόλη.  Η Κίνηση 136 είναι μία πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης και αντιπροτείνει την μη-κερδοσκοπική κοινωνική διαχείρισή της μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς. Η πρόταση της Κίνησης 136 προβλέπει την ίδρυση τοπικών συνεταιρισμών με μέλη όλους τους κατοίκους της πόλης. Οι συνεταιρισμοί αυτοί θα ενωθούν σε εταιρία η οποία θα διεκδικήσει την εξαγορά της ΕΥΑΘ στο όνομα των πολιτών, για να διασφαλιστεί η δημοκρατική και μη-κερδοσκοπική διαχείριση αυτού του κοινού αγαθού. Όπως αναφέρεται στον δικτυακό τους τόπο «Το 51% της εταιρίας ΕΥΑΘ, που σήμερα ανήκει στο κράτος, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία πώλησης. Η Κίνηση 136 αποτελεί μια πρόταση προς όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά και του κόσμου ώστε να διεκδικήσουμε από κοινού την εξαγορά του.  Η εξαγορά αυτή θα γίνει πραγματικότητα με την δημιουργία συνεταιρισμών που έχει ξεκινήσει ήδη, σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, ανά δημοτική κοινότητα και δήμο που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ.  Οι τοπικοί συνεταιρισμοί στη συνέχεια θα ενωθούν μέσω της «Ένωσης των Πολιτών για το Νερό» σε εταιρία (Κοινωνική Ε.Υ.Α.Θ.) η οποία διεκδικεί την εξαγορά της ΕΥΑΘ στο όνομα των πολιτών». Υποστηρίζουν επίσης ότι τόσο το κρατικό όσο και το ιδιωτικό μοντέλο έχουν αποδείξει τον αντικοινωνικό τους χαρακτήρα, έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και έχουν αποτύχει και ότι οραματίζονται μια ΕΥΑΘ όπου θα έχει πραγματικά δημόσιο χαρακτήρα και θα λειτουργεί ως μία κοινωνική υπηρεσία και όχι ως εταιρία.

Γράφει η Αναστασία Παλλόγλου, φοιτήτρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.