Περιφερειακές

Ολοκλήρωση εργασιών σεμιναρίου «Contacts for the Common Future»

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 29/5 το διεθνές σεμινάριο Contact for Common Future που φιλοξένησε ο Όμιλός μας στη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση αυτή εκπρόσωποι από ΜΚΟ από την Ελλάδα και την Π.Γ.Δ.Μ. συζήτησαν για θέματα συνεργασίες ανάμεσα στα σχήματα της κοινωνίας πολιτών των δύο χωρών. Πληροφορήθηκαν για τις δυνατότητες χρηματοδότησης που υπάρχουν από την Ε.Ε. και διεθνώς και γνώρισαν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 40 νέοι, από τις δύο χώρες για 5 ημέρες ανακάληψαν όχι μόνο μια ανοικτή πόλη αλλά την ιστορία, τον πολιτισμό και τις προοπτικές της.

Σεμινάριο « Contacts for the Common Future» 25-29/5/2011

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το διεθνές σεμινάριο που φιλοξενεί ο Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης στην πόλη μας με θέμα « Contacts for common futures».

Στο σεμινάριο αυτό 20 εκπρόσωποι από Μ.Κ.Ο. από την Π.Γ.Δ.Μ. και 20 εκπρόσωποι από την Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το πλαίσιο συνεργασίας που καθορίζουν οι διεθνείς οργανισμοί για τις ΜΚΟ και να εντοπίσουν θεματικές κοινών παρεμβάσεων με βάση τόσο τις ανάγκες και τα προβλήματα της περιοχής μας, όσο και τις προτάσεις των νέων.

Στο χθεσινό πρόγραμμα παρέμβαση έκανε ο Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των σχημάτων της κοινωνίας των πολιτών αλλά και την ανάγκη επικοινωνίας των ΜΚΟ με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκεί που καθορίζονται οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν στην Ευρώπη.

Σήμερα οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο επισκέφθηκαν το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου η Αντιδήμαρχος Νεολαίας, Εθελοντισμού και Αθλητισμού Μαρία Πασχαλίδου τους παρουσίασε την πολιτική του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη νεολαία και τις πρωτοβουλίες που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα με έμφαση στην υποψηφιότητα της πόλης για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014.

Στην απογευματινή διαδικασία οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τις δυνατότητες συνεργασίας μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ο.Η.Ε. καθώς και για τις αρχές, τους στόχους και την προοπτική του Διεθνούς Έτους Νεολαίας που υλοποιεί ο ΟΗΕ αυτή τη χρονιά. Θα παρουσιαστούν οι Στόχοι της Χιλιετίας του ΟΗΕ και πως οι ΜΚΟ μπορούν να συνεισφέρουν.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 29/5

Contacts for the Common Future: η αρχή

Πραγματοποιήθηκε από 23 έως 27 Φεβρουαρίου στο Κρούσεβο των Σκοπίων το πρώτο μέρος του διμερούς σεμιναρίου «Επικοινωνία για ένα κοινό μέλλον» που η οργάνωσή μας υλοποιεί σε συνεργασία με την οργάνωση Youth Alliance της γειτονικής χώρας και τη χρηματοδότηση του Friedrich Ebert Stiftung. Σε ένα υπέροχο χιονισμένο, τοπίο 40 νέοι από τις δύο χώρες διερεύνησαν πεδία συνεργασίας και κατέθεσαν προτάσεις κοινών δράσεων. Στα τέλη Μαΐου θα φιλοξενήσουμε στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο μέρος της συνάντησης.

Διεθνές Έτος Νεολαίας


με χαρά παρουσιάζουμε το ελληνικό φυλλάδιο του Διεθνούς Έτους Νεολαίας του ΟΗΕ. Την επιμέλεια του κειμένου του φυλλαδίου στα ελληνικά έκανε η οργάνωσή μας και είναι μια μικρή προσπάθεια για να μπορέσουμε να βάλουμε στην ελληνική ατζέντα τις προτεραιότητες του ΟΗΕ για τους νέους.

Το Διεθνές Έτος Νεολαίας είναι ένας ανοικτός διάλογος με τους νέους, τις κυβερνήσεις των κρατών και τον ΟΗΕ για να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τους νέους να εργαστούν για την ενίσχυση της προόδου, την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, την εξάλειψη των κοινωνικών δεινών. Από την ακραία φτώχεια και πείνα, τη μητρική και παιδική θνησιμότητα μέχρι την έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Ο αγώνας αυτός είναι δύσκολος και η υποστήριξη των σχημάτων της κοινωνίας των πολιτών και των ενεργών πολιτών είναι πολύ σημαντική έτσι ώστε να υποστηριχθεί η προσπάθεια αυτή του ΟΗΕ.

Το φυλλάδιο του Διεθνούς Έτους Νεολαίας τοποθετεί το περίγραμμα των προτεραιοτήτων όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά για όλο τον πλανήτη και είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούμε για να υποστηρίξουμε τόσο τις χώρες που το έχουν ανάγκη όσο και κύρια τους νέους. Με θέμα «Διάλογος και Αλληλοκατανόηση» το Έτος επιδιώκει να ενθαρρύνει τον διάλογο και την κατανόηση ανάμεσα στις γενεές και να προωθήσει τα ιδεώδη της ειρήνης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

Πιστεύουμε πως θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη δουλειά όλων μας.
Για να δείτε το ελληνικό φυλλάδιο τυο Διεθνούς Έτους Νεολαίας κάντε κλίκ στο παρακάτω: IYY_Greek_brochure_FINAL.