Περιφερειακές

Επίσκεψη φοιτητών και καθηγητών από το πανεπιστήμιο Κύριλλος και Μεθόδιος στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Στις 11 και 12 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη φοιτητών και καθηγητών από το πανεπιστήμιο Κύριλλος και Μεθόδιος της πόλης των Σκοπίων στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μόλις λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη των Ελλήνων φοιτητών και καθηγητών στο πανεπιστήμιο της γειτονικής χώρας. Όλοι τους συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη συνεργασία σε διαπροσωπικό επίπεδο των φοιτητών και των καθηγητών των δυο χωρών, το οποίο ξεκίνησε πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρχισε να υλοποιείται στις αρχές τους χρόνου.

Οι φοιτητές και οι καθηγητές επισκέφτηκαν το Ινστιτούτο Μελετών Χερσονήσου Αίμου (ΙΜΧΑ) όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις του ΙΜΧΑ και να συζητήσουν για δυνατότητες συνεργασίας. Επιπλέον, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Μελετών, ενώ η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.Το γραφείο των Σκοπίων του Γερμανικού Ιδρύματος Friedrich Ebert, ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης και το Youth Alliance Krusevo συνεργάζονται στενά από το 2010 όταν ξεκίνησαν το πρώτο διμερές πρόγραμμα με τίτλο ‘Contacts for the Common Future’ με στόχο να φέρουν κοντά τους πολίτες της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας για την κατάρριψη στερεοτύπων, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών και σχέσεων συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας τους, οι τρεις φορείς εγκαινίασαν από το καλοκαίρι του 2018 μια νέα πρωτοβουλία με βασικό στόχο να έρθουν πιο κοντά νέοι και φορείς νεολαίας με έμφαση στις οι ακαδημαϊκές κοινότητες των δύο κρατών. Τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος στο Πανεπιστήμιο Κύριλλος και Μεθόδιος στην πόλη των Σκοπίων. Στην ομαδική αποστολή συμμετείχαν καθηγητές του πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές. Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις δυνατότητες δικτύωσης για ερευνητικούς σκοπούς και για διερεύνηση της προοπτικής ανάπτυξης ευκαιριών κινητικότητας για φοιτητές και καθηγητές. Τα συμπεράσματα της συζήτησης ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και για τον λόγο αυτό προγραμματίστηκε η οργάνωση μιας αντίστοιχης επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη.


 

Study visit organized by the Friedrich Ebert Foundation in Skopje, Thessaloniki Youth Club for UNESCO and the Youth Alliance Krusevo

A group of professors and students from the University of Macedonia in Thessaloniki visited the University St. Cyril and Methodius in Skopje on 14-15 March 2019 in the framework of the project «Contacts for common future».

During the visit, the professors and students met with the Deputy Minister of Education Petar Atanasov and had the opportunity to meet their colleagues at the Faculty of Philosophy at the University St. Cyril and Methodius in Skopje. At the meeting it was discussed about the possibilities for cooperation, linking and exchange of staff and experiences in the field of related study programs.

During a visit to the Faculty of Philosophy, Professor Theodosios Karvounarakis delivered a lecture on the topic IMAGES OF OUR COMMON HISTORY: EUROPE 1648-2018.

During April, a study visit to the University of Thessaloniki will be organized within the project.

View more: https://www.fes-skopje.org/e/a-group-of-professors-and-students-from-the-university-of-thessaloniki-visited-skopje-on-14-15-march-2019-in-the-framework-of-the-project-contacts-for-common-future/

Συνάντηση νέων φοιτητών και youth workers από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη

Στις 18 & 19 Οκτώβρη 2018 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ομάδας φοιτητών και youth workers από την ΠΓΔΜ στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Νέοι φοιτητές Διεθνών Σπουδών, Υπολογιστών και Ρομποτικής ενημερώθηκαν για τα αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, επισκέφτηκαν το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου και ενημερώθηκαν για τις προτεραιότητες του Υπουργείου σχετικά με τη Νεολαία. Ακόμη, πληροφορήθηκαν για τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και την Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία. Ο Όμιλος μας ενθαρρύνει τις δράσεις ανταλλαγής καλών πρακτικών με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων σε διμερές επίπεδο στην περιοχή των Βαλκανίων.

Το γραφείο των Σκοπίων του Γερμανικού Ιδρύματος Friedrich Ebert, ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης και το Youth Alliance Krusevo συνεργάζονται στενά από το 2010 όταν ξεκίνησαν το πρώτο διμερές πρόγραμμα με τίτλο ‘Contacts for the Common Future’ με στόχο να φέρουν κοντά τους πολίτες της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας για την κατάρριψη στερεοτύπων, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών και σχέσεων συνεργασίας. Στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας τους,
οι τρεις φορείς εγκαινίασαν από το καλοκαίρι του 2018 μια νέα πρωτοβουλία με βασικό στόχο να έρθουν πιο κοντά νέοι και φορείς νεολαίας με έμφαση στις οι ακαδημαϊκές κοινότητες των δύο κρατών.

 

Ολοκλήρωση εργασιών σεμιναρίου «Contacts for the Common Future»

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 29/5 το διεθνές σεμινάριο Contact for Common Future που φιλοξένησε ο Όμιλός μας στη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση αυτή εκπρόσωποι από ΜΚΟ από την Ελλάδα και την Π.Γ.Δ.Μ. συζήτησαν για θέματα συνεργασίες ανάμεσα στα σχήματα της κοινωνίας πολιτών των δύο χωρών. Πληροφορήθηκαν για τις δυνατότητες χρηματοδότησης που υπάρχουν από την Ε.Ε. και διεθνώς και γνώρισαν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 40 νέοι, από τις δύο χώρες για 5 ημέρες ανακάληψαν όχι μόνο μια ανοικτή πόλη αλλά την ιστορία, τον πολιτισμό και τις προοπτικές της.

Σεμινάριο « Contacts for the Common Future» 25-29/5/2011

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το διεθνές σεμινάριο που φιλοξενεί ο Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης στην πόλη μας με θέμα « Contacts for common futures».

Στο σεμινάριο αυτό 20 εκπρόσωποι από Μ.Κ.Ο. από την Π.Γ.Δ.Μ. και 20 εκπρόσωποι από την Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το πλαίσιο συνεργασίας που καθορίζουν οι διεθνείς οργανισμοί για τις ΜΚΟ και να εντοπίσουν θεματικές κοινών παρεμβάσεων με βάση τόσο τις ανάγκες και τα προβλήματα της περιοχής μας, όσο και τις προτάσεις των νέων.

Στο χθεσινό πρόγραμμα παρέμβαση έκανε ο Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των σχημάτων της κοινωνίας των πολιτών αλλά και την ανάγκη επικοινωνίας των ΜΚΟ με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκεί που καθορίζονται οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν στην Ευρώπη.

Σήμερα οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο επισκέφθηκαν το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου η Αντιδήμαρχος Νεολαίας, Εθελοντισμού και Αθλητισμού Μαρία Πασχαλίδου τους παρουσίασε την πολιτική του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη νεολαία και τις πρωτοβουλίες που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα με έμφαση στην υποψηφιότητα της πόλης για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014.

Στην απογευματινή διαδικασία οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τις δυνατότητες συνεργασίας μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ο.Η.Ε. καθώς και για τις αρχές, τους στόχους και την προοπτική του Διεθνούς Έτους Νεολαίας που υλοποιεί ο ΟΗΕ αυτή τη χρονιά. Θα παρουσιαστούν οι Στόχοι της Χιλιετίας του ΟΗΕ και πως οι ΜΚΟ μπορούν να συνεισφέρουν.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 29/5

Contacts for the Common Future: η αρχή

Πραγματοποιήθηκε από 23 έως 27 Φεβρουαρίου στο Κρούσεβο των Σκοπίων το πρώτο μέρος του διμερούς σεμιναρίου «Επικοινωνία για ένα κοινό μέλλον» που η οργάνωσή μας υλοποιεί σε συνεργασία με την οργάνωση Youth Alliance της γειτονικής χώρας και τη χρηματοδότηση του Friedrich Ebert Stiftung. Σε ένα υπέροχο χιονισμένο, τοπίο 40 νέοι από τις δύο χώρες διερεύνησαν πεδία συνεργασίας και κατέθεσαν προτάσεις κοινών δράσεων. Στα τέλη Μαΐου θα φιλοξενήσουμε στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο μέρος της συνάντησης.

Διεθνές Έτος Νεολαίας


με χαρά παρουσιάζουμε το ελληνικό φυλλάδιο του Διεθνούς Έτους Νεολαίας του ΟΗΕ. Την επιμέλεια του κειμένου του φυλλαδίου στα ελληνικά έκανε η οργάνωσή μας και είναι μια μικρή προσπάθεια για να μπορέσουμε να βάλουμε στην ελληνική ατζέντα τις προτεραιότητες του ΟΗΕ για τους νέους.

Το Διεθνές Έτος Νεολαίας είναι ένας ανοικτός διάλογος με τους νέους, τις κυβερνήσεις των κρατών και τον ΟΗΕ για να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τους νέους να εργαστούν για την ενίσχυση της προόδου, την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, την εξάλειψη των κοινωνικών δεινών. Από την ακραία φτώχεια και πείνα, τη μητρική και παιδική θνησιμότητα μέχρι την έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Ο αγώνας αυτός είναι δύσκολος και η υποστήριξη των σχημάτων της κοινωνίας των πολιτών και των ενεργών πολιτών είναι πολύ σημαντική έτσι ώστε να υποστηριχθεί η προσπάθεια αυτή του ΟΗΕ.

Το φυλλάδιο του Διεθνούς Έτους Νεολαίας τοποθετεί το περίγραμμα των προτεραιοτήτων όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά για όλο τον πλανήτη και είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούμε για να υποστηρίξουμε τόσο τις χώρες που το έχουν ανάγκη όσο και κύρια τους νέους. Με θέμα «Διάλογος και Αλληλοκατανόηση» το Έτος επιδιώκει να ενθαρρύνει τον διάλογο και την κατανόηση ανάμεσα στις γενεές και να προωθήσει τα ιδεώδη της ειρήνης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

Πιστεύουμε πως θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη δουλειά όλων μας.
Για να δείτε το ελληνικό φυλλάδιο τυο Διεθνούς Έτους Νεολαίας κάντε κλίκ στο παρακάτω: IYY_Greek_brochure_FINAL.