You are currently viewing Νέα της UNESCO “Φυσικές Επιστήμες & Περιβάλλον” [Δεκέμβριος 2014]
ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα της UNESCO “Φυσικές Επιστήμες & Περιβάλλον” [Δεκέμβριος 2014]

10 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Επιστημών για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη
Η 10η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Επιστημών για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη. Σε μήνυμά της η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κα Irina Bokova, αναφέρει: «Περισσότερο από ποτέ, σε αυτή τη νέα εποχή με τα περιορισμένα μέσα, είναι ανάγκη να καλλιεργήσουμε την ανεξάντλητη ενέργεια και δημιουργικότητα των νέων γυναικών και ανδρών ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες πολύπλοκες προκλήσεις. Η ποιότητα στην εκπαίδευση των φυσικών επιστημών είναι ζωτική, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους. Σήμερα, χρειαζόμαστε συντονισμένη δράση για να σταματήσει η μείωση της εγγραφής των νέων στις επιστήμες, από πολύ νεαρή ηλικία».

http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/prizes-and-celebrations/celebrations/international-days/world-science-day-for-peace-and-development/world-science-day-2014/#.VHQsIChAXAB

Ενδυναμώνοντας μια γενιά νέων που καινοτομούν: Ταξιδέψτε τις ιδέες σας
Η πρωτοπόρος εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Airbus και η UNESCO έχουν υπογράψει επίσημη συνεργασία για την υποστήριξη μιας παγκόσμιας πρόκλησης για φοιτητές με τίτλο «Ταξιδέψτε τις ιδέες σας». Για να γιορτάσει τη συμφωνία, η Airbus επέκτεινε την προθεσμία εγγραφής στον διαγωνισμό μέχρι την 1η Δεκέμβρη 2014 προκειμένου να υποβάλουν τις ιδέες τους.

Η Flavia Schlegel, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Φυσικών Επιστημών στην UNESCO εξήγησε: «Η ενδυνάμωση των νέων γενεών που προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε όλο τον κόσμο, είναι το κλειδί για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους. Ο Διαγωνισμός αυτός κάνει μια εξαιρετική δουλειά προκαλώντας φοιτητές σε όλο τον κόσμο να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες για να ανταποκριθούν σε βασικές προκλήσεις για την αεροπορία και έτσι βοηθά ενισχύσει το έργο της UNESCO στην εκπαίδευση της μηχανικής ».

http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/about-us/single-view/news/empowering_a_new_generation_of_young_innovators_fly_your_ideas/#.VHQ7LihAXAA

HydroEco’2015: Διεθνής πολυθεματική Διάσκεψη στην Αυστρία (13-16 Απριλίου 2015) για την Υδρολογία και την Οικολογία
Θέμα της Διάσκεψης είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ των υπογείων και (ή) των επιφανειακών υδάτων και των οικολογικών συστημάτων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπορροϊκή (hyporheic) ζώνη σε παρόχθιες περιοχές, όπου το οικολογικό σύστημα αλληλοεπιδρά με τις ροές νερού και χημικών μεταξύ των επιφανειακών υδάτων, των υπόγειων υδάτων και την ακόρεστη ζώνη του εδάφους.
Ο στόχος αυτής της πέμπτης διάσκεψης HydroEco είναι τετραπλός:
να παρουσιάσει νέα ευρήματα και προσεγγίσεις σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ υδρολογίας και οικολογίας, να προωθήσει της διεπιστημονικές αλληλεπιδράσεις σε θέματα που σχετίζονται με το νερό μεταξύ υδρολογίας, υδρογεωλογίας, βιοχημείας κλπ, να διερευνήσει προόδους όσον αφορά την παρακολούθηση, μοντελοποίηση και πρόβλεψη των υδροοικολογικών διαδικασιών και να συζητηθούν προσεγγίσεις και εφαρμογές για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων μηχανικών μέτρων για τη διατήρηση και αποκατάσταση της οικολογικής αξίας.

http://www.unesco.org/new/en/media-services/single-view/news/announced_hydroeco2015_international_conference_in_austria/back/9597/#.VHRNrShAXAA