You are currently viewing Απολογισμός του προγράμματος Erasmus+ “MYSE Malaga 9-15 March 2015”

Απολογισμός του προγράμματος Erasmus+ “MYSE Malaga 9-15 March 2015”

 Από τις 9 εώς τις 15 Μαρτίου 2015, έλαβε χώρα στη Μάλαγα της Ισπανίας, το “ΜΥSE: Social Entrepreneurship”, ένα training course με θέμα την «Κοινωνική επιχειρηματικότητα». Οι συμμετέχοντες του προγράμματος ήταν νέοι και νέες από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ρουμανία, την Μάλτα και την Τουρκία.

Η Μάλαγα, μια πόλη ορόσημο της περιφέρειας της Ανδαλουσίας, συναρπάζει κάθε επισκέπτη από τα πρώτα λεπτά, λόγω του απαράμιλλου συνδυασμού της παραλίας και των φοινικόδεντρων, της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και της πληθώρας μουσείων που διαθέτει. Θα την χαρακτήριζα ως πόλη παραδεισένια, την οποία ο ήλιος ζεσταίνει τις 300 από τις 365 μέρες του χρόνου, όπως μας αποκάλυψαν οι ντόπιοι.

18285_1584890815088612_2119772793562144868_n

Το πρόγραμμα στόχευε στην ενημέρωση των συμμετεχόντων για τους όρους και τις πρακτικές ίδρυσης κοινωνικών επιχειρήσεων – κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ανδαλουσίας- αλλά και στην ευρύτερη πληροφόρηση για τις ισχύουσες διατάξεις και πρωτοβουλίες προκειμένου για την ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων στις 7 χώρες, οι οποίες εκπροσωπούνταν από συμμετέχοντες/ουσες στο παρόν πρόγραμμα.

Φυσικά, δεν έλειψαν δραστηριότητες που στόχευαν στην γνωριμία των συμμετεχόντων και στην δημιουργία κλίματος οικειότητας και συνεργασίας –στοιχείων απαραίτητων για να λειτουργήσει μια ομάδα και μάλιστα ομάδα ανθρώπων προερχόμενων από διαφορετικές κουλτούρες. Οι ομάδες τις Ισπανίας, χώρα υποδοχής του προγράμματος, είχαν εμπνευστεί και διαμορφώσει το καθημερινό πρόγραμμα με μεράκι και διάθεση. Η συντονίστρια ήταν φιλική και προσιτή στους συμμετέχοντες/ουσες και φρόντιζε ώστε η εισαγωγή και εργασία πάνω στην έννοια της «κοινωνικής επιχειρηματικότητας» να γίνει με τρόπο κυρίως βιωματικό. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που θα θυμάμαι από το πρόγραμμα είναι η ευκαιρία που είχαμε να γνωρίσουμε και να ακούσουμε εμπειρίες ανθρώπων που δρουν στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια και ήταν προσκεκλημένοι καθημερινά κατά τη διάρκεια του προγράμματος στη Μάλαγα. Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε ένα κέντρο κοινωνικών επιχειρήσεων το Innova στην πόλη της Benalmadena, γειτονική πόλη κοντά στη Μάλαγα, όπου νέοι επιχειρηματίες μας έδωσαν σαφείς πληροφορίες για την διαδικασία ίδρυσης επιχείρησης βήμα-βήμα και την επαγγελματική ικανοποίηση που βιώνουν οι ίδιοι μετά από αυτή την απόφαση να στραφούν στον χώρο της επιχειρηματικότητας.

Σε ότι αφορά το πολιτιστικό μέρος του ταξιδιού μας στην Μάλαγα, είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στο κέντρο της πόλης και να γευτούμε τα περίφημα ισπανικά tapas με τη συνοδεία μπύρας. Επίσης, με αφορμή την επίσκεψη στο κέντρο κοινωνικής επιχειρηματικότητας Innova, απολαύσαμε την εκπληκτική παραθαλάσσια πόλη της Benalmadena, όπου δοκιμάσαμε παραδοσιακή paella με θαλασσινά.

Κλείνοντας, θεωρώ μοναδική εμπειρία και ευκαιρία την συμμετοχή μου σε ένα πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus +, καθώς τα προγράμματα αυτά προσφέρουν στους νέους και νέες όχι μόνο την δυνατότητα απόκτησης γνώσεων μη τυπικής μάθησης, αλλά και γνωριμίας με άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες, τη συνδιαλλαγή και δικτύωση με ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου.

10309338_1584886881755672_753227375451816868_n

Γράφει η Βασιλίνα Βάσσου – ασκούμενη στον τομέα της Eκπαίδευσης στον Όμιλο για την UNESCO Nέων Θεσσαλονίκης