You are currently viewing Επίσκεψη φοιτητών και καθηγητών από το πανεπιστήμιο Κύριλλος και Μεθόδιος στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Επίσκεψη φοιτητών και καθηγητών από το πανεπιστήμιο Κύριλλος και Μεθόδιος στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Στις 11 και 12 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη φοιτητών και καθηγητών από το πανεπιστήμιο Κύριλλος και Μεθόδιος της πόλης των Σκοπίων στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μόλις λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη των Ελλήνων φοιτητών και καθηγητών στο πανεπιστήμιο της γειτονικής χώρας. Όλοι τους συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη συνεργασία σε διαπροσωπικό επίπεδο των φοιτητών και των καθηγητών των δυο χωρών, το οποίο ξεκίνησε πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρχισε να υλοποιείται στις αρχές τους χρόνου.

Οι φοιτητές και οι καθηγητές επισκέφτηκαν το Ινστιτούτο Μελετών Χερσονήσου Αίμου (ΙΜΧΑ) όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις του ΙΜΧΑ και να συζητήσουν για δυνατότητες συνεργασίας. Επιπλέον, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Μελετών, ενώ η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.



Το γραφείο των Σκοπίων του Γερμανικού Ιδρύματος Friedrich Ebert, ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης και το Youth Alliance Krusevo συνεργάζονται στενά από το 2010 όταν ξεκίνησαν το πρώτο διμερές πρόγραμμα με τίτλο ‘Contacts for the Common Future’ με στόχο να φέρουν κοντά τους πολίτες της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας για την κατάρριψη στερεοτύπων, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών και σχέσεων συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας τους, οι τρεις φορείς εγκαινίασαν από το καλοκαίρι του 2018 μια νέα πρωτοβουλία με βασικό στόχο να έρθουν πιο κοντά νέοι και φορείς νεολαίας με έμφαση στις οι ακαδημαϊκές κοινότητες των δύο κρατών. Τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος στο Πανεπιστήμιο Κύριλλος και Μεθόδιος στην πόλη των Σκοπίων. Στην ομαδική αποστολή συμμετείχαν καθηγητές του πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές. Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις δυνατότητες δικτύωσης για ερευνητικούς σκοπούς και για διερεύνηση της προοπτικής ανάπτυξης ευκαιριών κινητικότητας για φοιτητές και καθηγητές. Τα συμπεράσματα της συζήτησης ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και για τον λόγο αυτό προγραμματίστηκε η οργάνωση μιας αντίστοιχης επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη.