ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΤΟΠΙΚΑ, ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΤΥΑ

Ο Όμιλος μας είναι μέλος στα εξής τοπικά, εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα, καθώς και στους οργανισμούς διεθνούς συνεργασίας:

Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων, Κέντρων και Συνδέσμων για την UNESCO

Διεθνής Οργάνωση για τη Νεολαία «Great Silk Way Organisation – International Youth Organisation»

Ελληνικό Εθνικό Δίκτυο του Ευρω-Μεσογειακού Ιδρύματος Anna Lindh

Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης – “Thess-Dikio”

Δίκτυο Select Respect για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη

Ακόμη, ο Όμιλος μας είναι εγγεγραμμένος στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και στο Μητρώο Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ είναι μέλος του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών Νεολαίας.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ​

Ο Όμιλος μας υπέγραψε στις αρχές του 2019 Μνημόνιο Συνεργασίας με το Δίκτυο Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης, επισφραγίζοντας την ήδη υπάρχουσα άριστη επικοινωνία, υποστήριξη και συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

PrEcIOUS - PROMOTING PLURALISTIC EDUCATION IN EUROPEAN UNIVERSITIES TO COMBAT INVISIBLE DISCRIMINATION RELATED TO LGBTQ+

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης συμμετέχει (2022- σήμερα) ως associated partner στο Ευρωπαϊκό έργο PrEcIOUS – PROMOTING PLURALISTIC EDUCATION IN EUROPEAN UNIVERSITIES TO COMBAT INVISIBLE DISCRIMINATION RELATED TO LGBTQ+.

Το έργο PrEcIOUS υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο της Siena (Ιταλία) με εταίρους το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο της Klaipedos (Λιθουανία), το Πανεπιστήμιο Jagiellonski (Πολωνία) και τον οργανισμό OpenCom (Ιταλία).

Επιδιώκει τη διαμόρφωση μιας συμπεριληπτικής και χωρίς προκαταλήψεις πανεπιστημιακής κοινότητας, μέσω της δημιουργίας εκπαιδευτικών οδηγών που θα ενισχύουν τις δεξιότητες των φοιτητών/ριών και της ανάπτυξης πολιτικών και καλών πρακτικών για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της συμμετοχής όλων. 

Το έργο PrEcIOUS έχει ως στόχους:

  • Να προωθήσει τον σεβασμό της διαφορετικότητας στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα και να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας πανεπιστημιακής κοινότητας χωρίς προκαταλήψεις και στην αντιμετώπιση της (αόρατης) ομοφοβίας και τρανσφοβίας.
  • Να ωθήσει σε μια πολιτισμική αλλαγή, όχι μόνο μέσω της συνεργασίας με τη συγκεκριμένη ομάδα (ΛΟΑΤΚΙΑ+), αλλά και επεμβαίνοντας στα δομικά αίτια που προκαλούν αυτή την άνιση μεταχείριση, μεταβαίνοντας από την έννοια της “συμπερίληψης” στην έννοια της “πολυμορφίας”.
  • Να ενδυναμώσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και γενικά ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, προκειμένου τα μέλη της να εξελιχθούν σε πολίτες χωρίς προκαταλήψεις.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το PRECIOUS στην ιστοσελίδα που είναι διαθέσιμη στα αγγλικά εδώ και στα ελληνικά εδώ.

I HAVE RIGHTS

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης συμμετείχε (2017-18) ως associated partner στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Έχω Δικαιώματα”, που είχε ως στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών που εργάζονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε πολυπολιτισμικές τάξεις στη γνώση και κατανόηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξίας της μη-διάκρισης, αλλά και την καταγραφή καλών πρακτικών για τη διευκόλυνση της απρόσκοπτης ένταξης μεταναστών και μειονοτικών ομάδων στο σχολείο.

Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν 7 εταίροι από 6 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την Ελλάδα συμμετείχε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα: http://ihaverights.pixel-online.org/index.php

Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκε ερωτηματολόγιο το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μπορείτε να το βρείτε εδώ:

Πατήστε εδώ για να δείτε το έντυπο του Προγράμματος σε μορφή pdf.