"Μαθαίνω, Ερευνώ, Δρω για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης"

Η ερευνητική δράση “Μαθαίνω, Ερευνώ, Δρω για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης” αφορά την πραγμάτωση μιας ιδέας που γεννήθηκε με αφορμή την θερμή αποδοχή των ενημερώσεων για την Ατζέντα 2030 που έκανε ο Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, σε έφηβους και νέους της Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο του 2018. Στο πλαίσιο των ενημερώσεων, διαπιστώθηκε πως μετά την παρουσίαση για τους 17 Στόχους, η Ατζέντα 2030 δεν ήταν ξεκάθαρη στους νέους. Αρκετοί δυσκολεύονταν να αντιληφθούν τους 17 Στόχους ως ζήτημα που αφορά τους ίδιους και τις οικογένειές τους ή την κοινωνία μας, δεδομένου ότι θεωρούσαν ότι δεν μας αφορούν ως χώρα. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα της δράσης μας για τους Στόχους.

Βασικός στόχος της ερευνητικής δράσης είναι η καταγραφή των προτεραιοτήτων των νέων μαθητών των σχολείων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και η σχηματοποίηση μιας σειράς από κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη δράσεων σχετικά με την προώθηση της Ατζέντας 2030.

Η ερευνητική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Βιώσιμη Ευρώπη για Όλους” της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη.

Με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ για την Ευρώπη (Γραφείο για την Ελλάδα και την Κύπρο).

 

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης διοργάνωσε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση/εκδήλωση με σκοπό την ανακοίνωση της έναρξης της δράσης «Μαθαίνω, Ερευνώ, Δρω για τους Στόχους» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Make Europe Sustainable for All” με την υποστήριξη της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η κεντρική ιδέα της δράσης, καθώς και το ερωτηματολόγιο το οποίο συμπλήρωσαν μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης, με σκοπό την ανάδειξη των προτεραιοτήτων των νέων ηλικίας 13-17 ετών σχετικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η εκδήλωση εντάχθηκε στην Εκστρατεία #17days17goalsgr που πραγματοποιήθηκε για 2η χρονιά από την Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους Παγκόσμιους Στόχους και τη συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού στην κινητοποίηση φορέων και στη δημιουργία καλών πρακτικών για την εφαρμογή τους. Η εκστρατεία  αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κινητοποίησης “Global Week to #Act4SDGs.

Ερωτηματολόγιο για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης