Από τις 9 ως τις 19 Ν0οεμβρίου 2015 έλαβε χώρα στο Ιάσιο της Ρουμανίας το πρόγραμμα «Equal Access for Labour Market» υπό την οργάνωση Kasta Morrely. Θέμα του προγράμματος κατάρτισης ήταν οι μη τυπικές μέθοδοι διδασκαλίας και οι δυνατότητες πιστοποίησης δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, αλλά και διάφορες θεματικές για ανισότητες στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας για πολλές κοινωνικές ομάδες, όπως οι γυναίκες, οι νέοι και οι μετανάστες. Το πρόγραμμα ήταν υπό την αιγίδα του Erasmus+ και καλύφθηκαν όλα τα έξοδα των συμμετεχόντων.
Στο συγκεκριμένο training course συμμετείχαν, εκτός από την οργανώτρια Kasta Morrely και την UNESCO Youth Club Θεσσαλονίκης εκ μέρους της Ελλάδας, άλλες εφτά οργανώσεις: η EuroDEMOS (Ρουμανία) η Scambieuropei (Ιταλία), η Youth Alliance (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), η IRRSA (Βουλγαρία), η Geoclub (Πορτογαλία), η Centrum Aktywnosci Tworczej (Πολωνία), καθώς και η Express Yourself (Λετονία). Στο πλαίσιο του προγράμματος οργανώθηκαν και διαπολιτισμικές δράσεις, όπως διεθνές δείπνο, εκπαιδευτική εκδρομή και κοινές έξοδοι, ώστε οι συμμετέχοντες να γνωριστούν μεταξύ τους ως άτομα και ως κουλτούρες.
Το Ιάσιο είναι μια ιστορική πόλη, η παλιά πρωτεύουσα της Μολδοβλαχίας, και ένας τόπος με εμφανή το πολυπολιτισμικό παρελθόν του και την φαναριώτικη επιρροή του. Η πόλη είναι πανέμορφη και ζωντανή και βρίθει επιβλητικών κτηρίων με μεγάλο παρελθόν, όπως το Μέγαρο του Πολιτισμού (Palatul Culturii), το Δημαρχείο της, την Μητρόπολη της Αγίας Παρασκευής, το Μολδαβικό Μουσείο (Complexul Muzeal National Moldova), και το πρώτο ρουμανικό πανεπιστήμιο. Χώροι όπως ο τεράστιος Βοτανικός Κήπος, βυζαντινές μονές και ρουμανικές εκκλησίες, και κοντινά γραφικά χωριά συμπληρώνουν το τοπίο και ομόρφυναν τις ημέρες μας στο Ιάσιο. Παράλληλα, υπάρχουν πολύ μοντέρνα κτήρια, όπως τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, το Iulius Mall και το Palas Mall, ενώ το πρόσφατο σοβιετικό παρελθόν είναι επίσης έκδηλο στην αρχιτεκτονική και δομή της πόλης και άφησε και αυτό την σφραγίδα του στην αισθητική πολυμορφία του Ιάσιου.
Το πρόγραμμά μας περιελάμβανε μια σειρά από δράσεις και ασκήσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως η παρατηρητικότητα, η επικοινωνιακή ικανότητα, το ομαδικό πνεύμα, η οργάνωση, η ανεκτικότητα, η δημιουργική και κριτική σκέψη, η πολυγλωσσία και άλλες, σε συνάρτηση με τις οκτώ «Δεξιότητες-Κλειδιά για την Δια Βίου Μάθησιν» που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει («Eight Key Competences for Lifelong Learning»). Με εξαίρεση κάποιες παρουσιάσεις, το σύνολο των δράσεων και ασκήσεών μας ήταν μέθοδοι μη τυπικής διδασκαλίας – η θεμελιώδης σκέψη είναι πως σε έναν κόσμο όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση και στις τυπικές μεθόδους εκπαίδευσης, παράλληλα με τις γνώσεις μας πρέπει πλέον να προάγουμε και τις δεξιότητές και ικανότητές μας, προκειμένου να είμαστε ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας και χρήσιμοι στην κοινωνία, αξιοποιώντας τις μη τυπικές μεθόδους μάθησης. Επισκεφθήκαμε το κέντρο κοινωνικής αλληλεγγύης του Ιασίου, μια δημόσια υπηρεσία της Ρουμανίας για την μείωση των κοινωνικών χασμάτων, και λάβαμε μέρος σε debate για την αξία της μη τυπικής διδασκαλίας στο Δημαρχείο της πόλης. Επίσης, οι συμμετέχοντες έλαβαν μαθήματα στην μεθοδολογία της μη τυπικής διδασκαλίας, και έπειτα οργάνωσαν μια δική τους σχετική μέθοδο, την οποία και εφήρμοσαν στο Αγροτικό Λύκειο Mihail Kogalniceanu της Miroslava, ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα σχολεία της περιοχής. Τέλος, οι συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν με τα ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας και με τα ευρωπαϊκά προγράμματα training, όσον αφορά θέματα αναζήτησής τους, οργάνωσής τους, προώθησής τους και συνεργασίας μεταξύ οργανώσεων.
έσα από το συγκεκριμένο project οι συμμετέχοντες αποκόμισαν πολλές εμπειρίες, δεξιότητες και άλλα θετικά. Γνωρίσαμε την ρουμανική κουλτούρα στο πιο κομβικό σημείο της, την ιστορική πρωτεύουσα της Μολδοβλαχίας, αποκτήσαμε νέους φίλους από πάρα πολλές χώρες, κάποιες από αυτές πολύ μακρινές μας, βελτιώσαμε τις επαγγελματικές μας προοπτικές, εξασκήσαμε τα αγγλικά μας και εμπλουτίσαμε το βιογραφικό μας. Κυριότερα όλων, όμως, διευρύναμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες και νοιώσαμε περισσότερο Ευρωπαίοι πολίτες και πολίτες του κόσμου. Σε όλην την προετοιμασία και διαδικασία μας διευκόλυνε το προσωπικό της Kasta Morrely και η διοίκηση της UNESCO Youth Club Θεσσαλονίκης, ούτως ώστε χωρίς άγχος να αποδώσουμε και να πάρουμε το μέγιστο δυνατό από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που θα μείνει στην μνήμη μας ως γλυκιά ανάμνηση.
Γράφει ο ΑΛέξανδρος Αποστολίδης, επικεφαλής της Ελληνικής ομάδας,
τελειόφοιτος Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Παν. Πειραιώς