You are currently viewing Πραγματοποίηση 1ης ξενάγησης στην πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης

Πραγματοποίηση 1ης ξενάγησης στην πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης

11026430_10153104859691894_1231146964_nΤην Κυριακή 8 Μαρτίου 2015, οι Ομάδες του Πολιτισμού και των Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης οργάνωσαν μία ξενάγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Κύριος άξονάς της ήταν η γνωριμία και η παρουσίαση των μνημείων, που έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, από τους εθελοντές του Ομίλου μας. Η Θεσσαλονίκη έχει την τιμή να συμπεριλαμβάνει μνημεία της στον εν λόγω Κατάλογο με την εγγραφή που έγινε το 1988 και αφορά τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της: τα μωσαϊκά της Ροτόντας, του Αγίου Δημητρίου και του Οσίου Δαυίδ, την Αχειροποίητο, την Αγία Σοφία, τον Άγιο. Παντελεήμονα, τους Αγίους Αποστόλους, τον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό, την Αγία Αικατερίνη, την Παναγία των Χαλκέων, το μοναστήρι της Λατόμου, την εκκλησία του Σωτήρος, τον Προφήτη Ηλία, τα βυζαντινά λουτρά και τα τείχη της πόλης.

Η δράση αυτή ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής από το Λευκό Πύργο, ως μέρος των τειχών της πόλης, όπου έγινε η παρουσίαση του μνημείου από τη Σοφία Ιορδανίδου και ακολούθησε μια γενική περιήγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, μέσω της πολιτιστικής γραμμής 50 του Ο.Α.Σ.Θ. Στη συνέχεια η Καλλιρρόη Πολυμενίδου μας ξενάγησε στη Ροτόντα, αναφέροντας στοιχεία της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής και της τοιχογραφικών λεπτομερειών του μνημείου, ενώ η Άννα-Μαρία Παπαδοπούλου και η Σωτηρία Μπόμπολα παρουσίασαν τον Άγιο Παντελεήμονα. Η σύντομη αυτή πρώτη περιήγηση έκλεισε με την Εκκλησία του Σωτήρος, την οποία είχε αναλάβει και μας παρουσίασε η Αναστασία Παπαγεράκη.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την ασκούμενη μας στον τομέα του Πολιτισμού, Μαρία Αθανασίου, για την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης.