You are currently viewing Πραγματοποίηση 2ης ξενάγησης στην πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης

Πραγματοποίηση 2ης ξενάγησης στην πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης

Την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, οι Ομάδες του Πολιτισμού και των Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης οργάνωσαν τη δεύτερη ξενάγηση στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Στο πλαίσιο της γνωριμίας με τα μνημεία της Θεσσαλονίκης, που έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, οι εθελοντές του Ομίλου μας έχουν αναλάβει την παρουσίασή τους.

Η Θεσσαλονίκη έχει την τιμή να συμπεριλαμβάνει μνημεία της στον εν λόγω Κατάλογο με την εγγραφή που έγινε το 1988 και αφορά τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα μωσαϊκά της Ροτόντας, του Αγίου Δημητρίου και του Οσίου Δαυίδ, την Αχειροποίητο, την Αγία Σοφία, τον Άγιο Παντελεήμονα, τους Αγίους Αποστόλους, τον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό, την Αγία Αικατερίνη, την Παναγία των Χαλκέων, το μοναστήρι της Λατόμου, την εκκλησία του Σωτήρος, τον Προφήτη Ηλία, τα βυζαντινά λουτρά και τα τείχη της πόλης.

Οι παρουσιάσεις που γίνονται από τους εθελοντές του Ομίλου μας εστιάζουν στα στοιχεία της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής και των τοιχογραφικών λεπτομερειών του κάθε μνημείου, καθώς και στα κριτήρια με τα οποία συμπεριλήφθηκαν στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Έτσι, ως συνέχεια της πρώτης ξενάγησης, που περιελάμβανε τη Ροτόντα, τον Άγιο Παντελεήμονα και την εκκλησία του Σωτήρος, η δεύτερη ξενάγηση ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, την οποία μας παρουσίασε η Αλίνα Μουλιουκόβα. Στη συνέχεια, η Καλλιρρόη Πολυμενίδου μας ξενάγησε στην εκκλησία της Παναγίας των Χαλκέων και η δεύτερη αυτή περιήγηση έκλεισε με την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, που είχε αναλάβει και μας παρουσίασε η Φαίη Γούναρη.

11092694_10153157158466894_2069248824_n