You are currently viewing Σεμινάριο “Perform to Reform”, 24-28 Σεπτεμβρίου 2019

Σεμινάριο “Perform to Reform”, 24-28 Σεπτεμβρίου 2019

 

Το Σεμινάριο

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης διοργανώνει από τις 24 ως τις 28 Σεπτεμβρίου 2019 σεμινάριο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “Perform to Reform”, με έμφαση σε ζητήματα διακρίσεων με βάση το φύλο, την ταυτότητα φύλου, τα χαρακτηριστικά του φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τέχνη ως εργαλείο για την προαγωγή της μη διάκρισης και της ισότητας των φύλων. 

Η προσέγγιση των ζητημάτων αυτών θα γίνει μέσα από διάφορες εκπαιδευτικές διαδικασίες περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, εισηγήσεις, συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις μελέτης, αναλύσεις περιπτώσεων, ασκήσεις προσομοίωσης και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Οι εργασίες του σεμιναρίου θα διεξαχθούν στην αγγλική γλώσσα.

Στο σεμινάριο αναμένεται να παρουσιαστούν τα εκπαιδευτικά εργαλεία και οι καλλιτεχνικές δημιουργίες των οργανισμών εταίρων του προγράμματος, ενώ μια σειρά προσκεκλημένων εισηγητών, ανθρώπων της πράξης και εκπαιδευτών αναμένεται να αναπτύξουν θεματικές και μεθόδους που θα συμβάλλουν στην θεωρητική και πρακτική κατανόηση των ζητημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα διεξαχθεί και το ολοήμερο βιωματικό σεμινάριο “Tell me your gender so I can tell who you are”: Recognizing & deconstructing gender stereotypes in our life, σε συνεργασία με τη Συμμαχία των Φύλων.

Το σεμινάριο προάγει τον Στόχο 5 «Ισότητα των Φύλων» και τον Στόχο 10 «Λιγότερες Ανισότητες» στο πλαίσιο της Εκστρατείας Προώθησης της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπττυξης.

Το πρόγραμμα της 28ης Σεπτεμβρίου υλοποιείται σε συνεργασία με την Gender Alliance Initiative


Το Πρόγραμμα “Perform to Reform”

Το πρόγραμμα “Perform to Reform” είναι μια συνεργασία μεταξύ πέντε οργανισμών Stichting art.1 (Ολλανδία), Društvo Kulturno – Legebitra (Σλοβενία), Helsinki Committee for Human Rights (Βόρεια Μακεδονία), Accept LGBT Cyprus (Κύπρος) και Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα LGBT+ θέματα, τη νεολαία και τις τέχνες. Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε ζητήματα που αφορούν LGBT+ άτομα. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές για την κινητοποίηση του διαλόγου για τη σεξουαλική πολυμορφία, με τη χρήση δημιουργικών καλλιτεχνικών μεθόδων όπως είναι τα θεατρικά δρώμενα, οι εικαστικές τέχνες και η αφήγηση. 

 

Στο πλαίσιο αυτό, o Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης προετοιμάζει και ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο που θα συνδυάζει αφήγηση, εξιστόρηση βιωμάτων και θεατρικά στοιχεία και θα απευθύνεται πρωτίστως σε νεανικό-μαθητικό κοινό και θα είναι έτοιμο για δωρεάν διάθεση και χρήση από το φθινόπωρο του 2019.  


Δηλώσεις Συμμετοχής

Στο σεμινάριο θα επιλεχθούν για να συμμετάσχουν 16 άτομα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα που θα αναπτυχθούν με βάση και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων. 

Οι 16 συμμετέχοντες θα πρέπει να παρακολουθήσουν όλες τις ημέρες του σεμιναρίου προκειμένου να λάβουν το πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης και συμμετοχής. 

Οι συμμετέχοντες με σημαντική συμβολή στο πλαίσιο των εργαστηρίων του σεμιναρίου θα συμπεριληφθούν στην ομάδα εργασίας του εκπαιδευτικού εγχειριδίου που επιμελείται ο Όμιλος μας και θα αναφερθούν στην τελική έκδοση του εγχειριδίου.

Για δήλωση συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα πατώντας  ΕΔΩ


Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Σεμιναρίου θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

Tuesday, September 24

– Registration

– Welcome & practical information

– Presentation of the Project “Perform to Reform”: concept, goals, outcomes and highlights

– Goals and Targets of the Training

– Team-building activities

-Intellectual Output 4 – Presentation and Workshop

– Intellectual Output 5 – Presentation

– Intellectual Output 3 – Film

Wednesday, September 25

– “Gender equality in the EU politics: challenges for the new mandate 2019-2024” – Presentation and discussion

– “Tools to enhance advocacy on gender equality in EU” – Workshop

– Intellectual Output 2 – Presentation, Video and Workshop

Thursday, September 26

– “Legally combatting Gender-based Discrimination in Greece”

– “Words matter – sexism that lies beyond everyday language”

– Experiental Workshop

– Study visit

Friday, September 27

– All day workshop “Tell me your gender so I can tell who you are”: Recognizing & deconstructing gender stereotypes in our life, provided by Gender Alliance Initiative

Saturday, September 28

– “Translating the Other’s gender for children”

– “Gender and Refugee Populations in Greece”

– Evaluation Session I: Review the program and its results and start looking into what would be the next step of the work.

– Evaluation Session II: Round table discussion, reflections, self-evaluation

 


Οι ώρες διεξαγωγής του σεμιναρίου θα είναι καθημερινά 10:00-18:00, στη διάρκεια των οποίων θα περιλαμβάνονται διαλείμματα για καφέ και διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα, τα οποία προσφέρονται δωρεάν στους συμμετέχοντες.