You are currently viewing «Μήπως ζητώντας να γίνουμε υπεράνθρωποι, λησμονήσαμε να γίνουμε άνθρωποι;»

«Μήπως ζητώντας να γίνουμε υπεράνθρωποι, λησμονήσαμε να γίνουμε άνθρωποι;»

«Μήπως ζητώντας να γίνουμε υπεράνθρωποι, λησμονήσαμε να γίνουμε άνθρωποι;»

Κρίση: μία λέξη που έχει κατακλύσει την καθημερινότητα μας. Μία λέξη με χιλιάδες νοήματα και εκφάνσεις. Κρίση οικονομική, ανθρωπιστική, πολιτική, πολιτισμική και αξιακή. Θεσμοί, φορείς, πρόσωπα και καταστάσεις τίθενται υπό αμφισβήτηση, καθώς η εμπιστοσύνη ως θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής έχει κλυδωνιστεί. Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιέται κανείς, πώς φτάσαμε σε αυτή την πάσχουσα και ζοφερή πραγματικότητα ως κοινωνία;

Τα αίτια ποικίλα, οι απαντήσεις περισσότερες. Όμως ένα είναι βέβαιο, ότι μία κοινωνία μαζικοποιημένη στην οποία τα πρότυπα που προβάλλονται συντελούν στην ομοιομορφία και την ομοιογένεια θα φτάσει στην κρίση. Ο άκρατος υλικός ευδαιμονισμός του υπερκαταναλωτικού παρελθόντος μας δεν άφηνε περιθώρια για ανάπτυξη κριτικής αντίληψης και καλλιέργεια πνευματικών αγαθών. Όλοι μας, επιδιδόμενοι σε μία ατέρμονη κούρσα αποκόμισης χρήματος και ύλης, χάσαμε το νόημα της ζωής, που είναι αναμφίβολα η αγάπη και ο σεβασμός για τον συνάνθρωπο.  Και όταν το νόημα αυτό χαθεί ο άνθρωπος εύκολα γίνεται ένα αδηφάγο όν ικανό για όλα.

Κάθε πρόβλημα μιας κοινωνίας γίνεται ακόμη πιο έντονο και πρόδηλο μέσα από τα παιδιά, τους νέους ανθρώπους, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της. Όταν, λοιπόν, τα παιδιά γίνονται σκεύη ανταγωνιστικά και αντανακλούν στο πετσί τους τις χιμαιρικές φιλοδοξίες ημιμαθών αλλά οικονομικά εύρωστων γονέων, τότε η κρίση είναι προ των πυλών.

Όμως, η αναγκαστική μείωση στην πρόσβαση στα υλικά αγαθά θα πρέπει να αποτελέσει πια το έναυσμα για ουσιαστική ενδοσκόπηση, ανάγκη για πνευματική καλλιέργεια που προσφέρει ψυχική ανάταση και σκληρή δουλειά. Το καταναλωτικό σχολείο αργοπεθαίνει, καθώς το μέλλον ανήκει στο δημιουργικό σχολείο, από το οποίο θα χτίζονται προσωπικότητες ισχυρές και εμποτισμένες με αξίες.

Τώρα πια για να επιβιώσεις και να πετύχεις τα όνειρα σου απαιτείται πνευματική εντιμότητα και ηθική ανδρεία και μόνο εκείνοι που θα εφοδιαστούν με αυτά τα ιδανικά θα μπορέσουν να αναδειχτούν μέσα από τις στάχτες της πάσχουσας κοινωνίας.

 

Κρυσταλία Κεραμιδά

Δικηγόρος Σερρών

LLM in European Law