You are currently viewing Απολογισμός του προγράμματος Erasmus+ “Europe Entrepreneur”

Απολογισμός του προγράμματος Erasmus+ “Europe Entrepreneur”

Από 23 ως 29 Μαρτίου 2015 έλαβε χώρα στη Μπράγκα της Πορτογαλίας το “Europe Entrepreneur”, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Erasmus+, με συμμετέχοντες από την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Λετονία, την Ρουμανία, το Αζερμπαϊτζάν, την Σλοβενία και φυσικά την Πορτογαλία.

Φτάνοντας στην Μπράγκα, το πρώτο πράγμα που συνειδητοποιεί κανείς είναι ότι πρόκειται για μια όμορφη αλλά πάρα πολύ ήσυχη πόλη! Μια μικρή πόλη, αν και η τέταρτη μεγαλύτερη της Πορτογαλίας, γεμάτη καθολικές εκκλησίες και ελάχιστη κίνηση στους πλακόστρωτους δρόμους της.

11131987_10205173837977556_476900702_n

Το πρόγραμμα είχε ως στόχους την ανάδειξη της συμμετοχής των νέων στις πολιτικές νεολαίας, την εμπλοκή των νέων στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στις τοπικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, καθώς και την ενθάρρυνση ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης μέσα από εργαλεία και πρακτικές μη-τυπικής μάθησης.

Σημειώνεται ότι η επιχειρηματικότητα δεν σημαίνει οπωσδήποτε business και εταιρίες. Όπως μάθαμε στο πρόγραμμα, η επιχειρηματικότητα είναι τρόπος σκέψεις και δράσης, είναι η δυνατότητα του να δημιουργείς μια ομάδα που να μπορεί να συνεργαστεί (team building), να μπορείς να αλλάζεις τα σχέδιά σου ξανά και ξανά ενσωματώνοντας νέα δεδομένα και πληροφορίες χωρίς να χάνεις το στόχο σου, δηλαδή να προσαρμόζεσαι.

Πώς έγιναν λοιπόν αυτά στην πράξη; Αφού γνωριστήκαμε μέσω παιχνιδιών και δραστηριοτήτων (ναι, μέχρι και οι συστάσεις δεν γίνονται με τον τυπικό τρόπο «είμαι ο Δημήτρης και είμαι από την Ελλάδα, χάρηκα»!), ο Κάρλος, ο συντονιστής μας, μας έβαλε να παίξουμε κάποια παιχνίδια τα οποία αρχικά μας φάνηκαν κάπως περίεργα για τις ηλικίες μας αλλά στο τέλος κάθε παιχνιδιού-πρόκλησης μας εξηγούσε πώς αυτό σχετίζεται με το team building και την επιχειρηματικότητα. Το γεγονός ότι στο τέλος κάθε πρόκλησης μαθαίναμε την αξία της, την έκανε να μένει στο μυαλό μας με έναν πολύ όμορφο τρόπο και να ανυπομονούμε για την επόμενη.

11137740_10205173839137585_1987049771_oΣε αυτό το σημείο αναφέρεται μια πρόκληση, η πιο χαρακτηριστική η οποία έμεινε στα μυαλά όλων, το marshmallow challenge! Χωριστήκαμε λοιπόν σε τυχαίες ομάδες και δόθηκαν από 5 μακαρόνια, λίγος σπάγκος, κολλητική ταινία και ένα ζαχαρωτό (marshmallow) στην κάθε ομάδα. Σκοπός ήταν να φτιάξουμε μια χειροτεχνία με το ζαχαρωτό στην κορυφή. Η ομάδα που θα είχε το ζαχαρωτό της πιο ψηλά θα κέρδιζε την πρόκληση. Στο τέλος της πρόκλησης ο Κάρλος μας έδειξε έναν πίνακα στον οποίο ήταν ήδη γραμμένα όσα έγιναν, δηλαδή το γιατί κάποιοι απέτυχαν από την αρχή, γιατί κάποιοι ενώ ξεκίνησαν δυναμικά η κατασκευή τους διαλύθηκε την τελευταία στιγμή και φυσικά ποιοι ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν κάποιους στην νίκη.

Μας έκανε εντύπωση το πώς είναι δυνατόν να είναι καταγεγραμμένα με τέτοια λεπτομέρεια όσα συνέβησαν! Το marshmallow challenge είναι ένα πείραμα που διεξάγεται παντού στον κόσμο με σκοπό να προσομοιάσει την ομάδα εργασίας σε μια start up επιχείρηση και να αναδείξει βιωματικά το πώς και το γιατί μια επιχείρηση είναι επιτυχής ή όχι και πώς αυτό σχετίζεται με την ομάδα εργασίας, έτσι τα στατιστικά ήταν καταγεγραμμένα εκ των προτέρων (μπορείτε να το ψάξετε στο ίντερνετ για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα).

Μετά την λήξη της πρόκλησης μας επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Pedro Passos Coelho, ο οποίος μας έδωσε κάποιες επιχειρηματικές συμβουλές!

Τις γνώσεις και τα εργαλεία που αποκτήσαμε από τις δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης τις αξιοποιήσαμε στον εθνικό διαγωνισμό CANstruction όπου κατασκευάσαμε το λογότυπο Erasmus+ με κονσέρβες οι οποίες δόθηκαν στη συνέχεια σε τράπεζα τροφίμων για άπορους.

Κατά τη διαμονή μας στην Μπράγκα γευτήκαμε ντόπιες λιχουδιές και κρασιά, συναναστραφήκαμε με τους ντόπιους και επισκεφτήκαμε τα αξιοθέατά της με πιο μαγευτικά την καθολική εκκλησία Bom Jesus do Monte και την εκκλησία της Παναγίας στον λόφο της πόλης . Η εκκλησία σε συνδυασμό με τη θέα σου προκαλούσε δέος: ένας τεράστιος ήλιος να δύει στον ατλαντικό!

Η εμπειρία ήταν αξέχαστη και οι σελίδες δεν φτάνουν για να περιγράψει κανείς επακριβώς τα όσα είδε, βίωσε και έμαθε. Τα προγράμματα κινητικότητας Erasmus+ προσφέρουν έναν συνδυασμό ταξιδιού, γνώσεων, δικτύωσης και εξερεύνησης και συστήνονται ανεπιφύλαχτα σε όλους.

11139844_10205173834777476_538818387_n

 

Γράφει ο Δημήτρης Καλούτσικος, μέλος της Ελληνικής ομάδας