You are currently viewing Κοινωνική Δράση “Το Ταξίδι της Χαλιμάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη”

Κοινωνική Δράση “Το Ταξίδι της Χαλιμάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη”

Ο Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον επικεφαλής της εθελοντικής πρωτοβουλίας “Το ταξίδι της Χαλίμα”, Νίκο Καλαϊτζίδη, σχεδίασαν μια σειρά δράσεων με σκοπό την προαγωγή της ένταξης νέων, εφήβων και παιδιών προσφύγων στα σχολεία της περιοχής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι δράσεις βασίζονται στην έκδοση και χρήση του βιβλίου ως εργαλείο μη-τυπικής εκπαίδευσης. Η κοινωνική δράση «Το Ταξίδι της Halima στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ).


Στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης, διοργανώθηκε στις 8 Ιουνίου 2019 εκπαιδευτική ημερίδα για θέματα κοινωνικής ένταξης και διαπολιτισμικής μάθησης με τίτλο «Το Ταξίδι της Halima στην Ελλάδα και την Ευρώπη», που έλαβε χώρα στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης) από τις 9:00 ως τις 14:00.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, παιδαγωγοί στα ΚΔΑΠ, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και απόφοιτοι Παιδαγωγικών Τμημάτων και της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, άνθρωποι της πράξης και του πεδίου σε προσφυγικές δομές και χώρους φιλοξενίας, αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε κύκλος εισηγήσεων αναφορικά με την προσέγγιση της παιδικής ένταξης και το ρόλο των παραμυθιών ως μεθοδολογικό εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν: τον κ. Νίκο Καλαϊτζίδη, κύριο συγγραφέα και υπεύθυνο έκδοσης του παραμυθιού «Το Ταξίδι της Χαλιμάς» να αφηγείται τη διαδρομή προς τη σύνθεση του παραμυθιού, την κα. Ελένη  Χοντολίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον Τομέα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης να μιλάει για τον ρόλο των παραμυθιών στην εκπαίδευση, καθώς και την κα. Νένα Στάμου, Σύμβουλο Εκπαίδευσης Προσφύγων, να αναφέρεται στις προκλήσεις και τις προοπτικές ένταξης των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση. Ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

Κατά το δεύτερο μέρος της ημερίδας, οι συμμετέχοντες συγκρότησαν δύο ομάδες εργασίες, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εργαστηρίων που υλοποιήθηκαν. Τα εργαστήρια είχαν σκοπό να αναδείξουν εκπαιδευτικά εργαλεία και καλές πρακτικές σχετικά με την εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μαθητές.

Στα εργαστήρια με θέματα ανθρώπινα δικαιώματα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτές, εκπαιδεύτριες που απασχολούνται σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και φοιτητές, φοιτήτριες παιδαγωγικών τμημάτων. Σε όλες τις δραστηριότητες των εργαστηρίων ακολουθήθηκε η μεθοδολογία της μη τυπικής εκπαίδευσης ώστε τα μέλη των ομάδων να ενθαρρυνθούν στη χρήση παρόμοιων εκπαιδευτικών εργαλείων στην καθημερινή τους πρακτική αλλά και σε ανεξάρτητες δραστηριότητες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση των διακρίσεων, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Στο κλείσιμο, κάθε συμμετέχοντας μίλησε ελεύθερα για το πώς αισθάνθηκε μέσα από τη συμμετοχή του στα εργαστήρια. Όλα τα μέλη των ομάδων έδωσαν πολύ θετική ανατροφοδότηση τόσο για το φιλικό κλίμα που καλλιεργήθηκε σε τόσο λίγο χρόνο όσο και για το περιεχόμενο και τη χρησιμότητα των δραστηριοτήτων.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν δωρεάν το βιβλίο «Το ταξίδι της Χαλιμάς» καθώς και βεβαιώσεις συμμετοχής στο τέλος της εκδήλωσης. Η είσοδος ήταν ελεύθερη. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα είτε να κάνουν προεγγραφή στην ημερίδα μέσω φόρμας ηλεκτρονικής προεγγραφής ή τηλεφωνικά είτε να εγγραφούν πριν από την έναρξη της ημερίδας.


Στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης, διοργανώθηκε στις 9 Ιουνίου 2019 παιδική εκδήλωση με τίτλο «Το Ταξίδι της Halima στην Ελλάδα και την Ευρώπη – Μια Πολύχρωμη Γιορτή για Παιδιά!», που έλαβε χώρα στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (αύλειος χώρος) από τις 11:00 ως τις 14:00. Η είσοδος στην εκδήλωση ήταν ελεύθερη, ενώ το παραμύθι «Το Ταξίδι της Halima» διανεμήθηκε δωρεάν στα συμμετέχοντα παιδιά και στους γονείς/κηδεμόνες τους. Ας σημειωθεί ότι, καθώς ο καιρός ήταν πολύ καλός, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί το φουαγιέ του Δημαρχείου.

Τα παρευρισκόμενα παιδιά, έλαβαν μέρος στα εξής εργαστήρια:

  • εργαστήριο εικονογράφησης, όπου είχαν την ευκαιρία να σχεδιάσουν το δικό τους εξώφυλλο παραμυθιού και να δώσουν τίτλο στο παραμύθι τους.
  • εργαστήριο συναισθημάτων, όπου είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν και να ξεδιπλώσουν τον εσωτερικό τους κόσμο σε σχέση με τα όσα πραγματεύεται το παραμύθι «Το Ταξίδι της Halima».
  • εργαστήριο δικαιωμάτων, όπου είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και να επιλέξουν ποιο δικαίωμα επιθυμούν να προωθήσουν. Τα παιδιά, αφού σχεδίασαν τη δική τους χάρτινη «βαλίτσα» αποφάσισαν ποιο ανθρώπινο δικαίωμα θα «πάρουν μαζί τους» στη βαλίτσα τους, για να το προωθούν από δω και στο εξής.

Ακόμη, είχαν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν στην “Γωνιά του Παιχνιδιού”, αλλά και να ζωγραφίσουν και να ασχοληθούν με διάφορες χειροτεχνίες υπό την καθοδήγηση της 12μελούς ομάδας εθελοντών παιδαγωγών και εκπαιδευτικών μας.

Ήταν μια ξεχωριστή παιδική εκδήλωση με δημιουργικά εργαστήρια, εκπαιδευτικές δράσεις, μουσική, κέφι, γέλιο και χρώματα που κορυφώθηκε με μια παιδική μουσικο-θεατρική παράσταση με στοιχεία τσίρκου.