You are currently viewing Νέα της UNESCO “Κοινωνικές & Ανθρωπιστικές Επιστήμες” [Μάρτιος 2015]
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Νέα της UNESCO “Κοινωνικές & Ανθρωπιστικές Επιστήμες” [Μάρτιος 2015]

02/03/2015
Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO συζητά με τον Πάπα για τον διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο.

Η διευθύντρια της UNESCO Irina Bokova μαζί με αντιπροσωπία της UNESCO επισκέφτηκε την Αγία Έδρα.
Αυτή η επίσημη επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία εποχή όπου οι κοινωνίες παρατηρούν προκλήσεις όσον αφορά τις αξίες της διαπολιτισμικότητας αλλά και της ανεκτικότητας.
Ο Πάπας συνεχάρη το έργο των Ηνωμένων Εθνών και δη της UNESCO όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που παίρνουν σχετικά με την εκπαίδευση, την ειρήνη και τον διαπολιτισμικό διάλογο.
Πηγή:http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/sv/news/unesco_director_general_meets_pope_francis/#.VTIY-fmsWto

05/03/2015
Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2015 – Το μήνυμα της Irina Bokova, Γενικής Διευθύντριας της UNESCO με αφορμή την 8η Μαρτίου 2015.

Το 2015 σηματοδοτεί την 20η επέτειο από την 4η Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες που κορυφώθηκε με την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Πεκίνου και της Πλατφόρμας Δράσης. ΤΟ 1995, μέλη και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών(μέσα σε αυτούς/ες ήταν και η Irina Bokova όπως αναφέρει στην επιστολή), υπέγραψαν μια δέσμευση για την ισότητα των φύλων, με γνώμονα την πεποίθηση ότι «η χειραφέτηση των γυναικών και η πλήρης συμμετοχή τους, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την πρόσβαση στην εξουσία, είναι θεμελιώδους σημασίας για την επίτευξη της ισότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης.
Η κυρία Bokova διαπιστώνει πως είναι εμφανές ότι ακόμη χρειάζεται σκληρή δουλειά καθώς ανισότητες υπάρχουν ακόμα σε όλο τον κόσμο.
Πηγή:http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/sv/news/international_womens_day_2015_empower_women_empower_humanity_picture_it/#.VTIVivmsWtp

19/03/2015
Ένα μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, 21 Μαρτίου 2015

H Irina Bokova, διευθύντρια της UNESCO αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμα της, «η γνώση της ιστορίας και της μνήμης των εγκλημάτων του παρελθόντος μπορεί να μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ειρήνης, παρέχοντας ένα αντίδοτο στο μίσος και την προκατάληψη. Είναι σε αυτό το πνεύμα που η Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων είναι αφιερωμένη φέτος στο θέμα “Μαθαίνοντας από τις ιστορικές τραγωδίες για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων και σήμερα”.»
Πηγή:http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/sv/news/a_message_for_the_international_day_for_the_elimination_of_racial_discrimination/#.VTISWvmsWto