You are currently viewing Νέα της UNESCO “Κοινωνικές & Ανθρωπιστικές Επιστήμες” [Απρίλιος 2015]
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Νέα της UNESCO “Κοινωνικές & Ανθρωπιστικές Επιστήμες” [Απρίλιος 2015]

01/04/2015
Στη Γενεύη, η Γενική Διευθύντρια τονίζει τις σχέσεις μεταξύ της πολιτιστικής πολυμορφίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Στις 31 Μαρτίου, η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Irina Bokova, πήρε μέρος μαζί με άλλους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και της UNESCO, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Προστασία της Πολιτιστικής Πολυμορφίας».
Η κυρία Bokova αναφέρθηκε στην κατάσταση στο Ιράκ, από όπου είχε μόλις επιστρέψει, λέγοντας πως τα γεγονότα εκεί όπως και στη Συρία είναι πρωτοφανή τόσο από ανθρωπιστικής όσο και ηθικής διάστασης καθώς αγγίζουν στην ουσία τα δικαιώματα του άνθρωπου αλλά και την προστασία της πολιτιστικής πολυμορφίας.
Πηγή:http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/sv/news/in_geneva_director_general_highlights_profound_links_between_cultural_diversity_and_the_protection_of_human_rights/#.VUXoyCHtmko

02/04/2015
Διεθνής Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη – Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο
Μήνυμα της κυρίας Irina Bokova, γενικής διευθύντρια της UNESCO με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, 6 Απριλίου 2015.
Η κυρία Bokova στο μήνυμα της αναφέρθηκε σε αυτό που είχε πει ο Nelson Mandela «Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο», λέγοντας πως χρειαζόμαστε αυτή τη δύναμη σήμερα περισσότερο από ποτέ για να ενισχύσουμε τους λόγους για μια πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και διαρκή ειρήνη. Επίσης στους δύσκολους και ασταθείς καιρούς, ο αθλητισμός έχει τη κινητήριο δύναμη για την κοινωνική ένταξη, την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των νέων, με αποτελέσματα που εκτείνονται πολύ πέρα και από τα γήπεδα. Δεν υπάρχει τίποτα σαν τον αθλητισμό που φέρνει τις γυναίκες και τους άντρες από διαφορετικές κουλτούρες μαζί γύρω από αξίες όπως της ευγενούς άμιλλας, του αμοιβαίου σεβασμού και του ομαδικού πνεύματος.
Πηγή:http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/sv/news/international_day_of_sport_for_development_and_peace_sport_has_the_power_to_change_the_world/#.VUXvUiHtmko

28/04/2015
Η νεολαία αλλά και συ διαμορφώνετε την ατζέντα για το 9ο φόρουμ Νεολαίας της UNESCO
Μέσα από τις απαντήσεις της online ερευνας που διεξήγαγε η UNESCO, 3668 νέες γυναίκες και άντρες έδειξαν τις προτιμήσεις τους για τη θεματική ατζέντα του 9ου Φόρουμ Νεολαίας της UNESCO που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 26 μέχρι τις 28 Οκτωβρίου 2015. Το θέμα του φόρουμ του φόρουμ είναι φέτος «Νέοι Πολίτες του κόσμου για ένα Βιώσιμο Πλανήτη».
Θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ άλλων είναι η εκπαίδευση και οι δεξιότητες για μια αειφόρο ανάπτυξη, η απασχολησιμότητα και η ανάπτυξη, η ποικιλομορφία και ο πολιτισμός της ειρήνης, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες κ.α. Επίσης δίνεται προτεραιότητα στο περιβάλλον και στην ευαισθητοποίηση μέσω των μέσων ενημέρωσης, την κινητοποίηση των παραδοσιακών γνώσεων και της νεολαίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή:http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/sv/news/youth_defines_thematic_agenda_of_the_9th_unesco_youth_forum/#.VUXosCHtmko