Νέα της UNESCO – Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Νέα της UNESCO “Κοινωνικές & Ανθρωπιστικές Επιστήμες” [Απρίλιος 2015]

01/04/2015
Στη Γενεύη, η Γενική Διευθύντρια τονίζει τις σχέσεις μεταξύ της πολιτιστικής πολυμορφίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Στις 31 Μαρτίου, η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Irina Bokova, πήρε μέρος μαζί με άλλους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και της UNESCO, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Προστασία της Πολιτιστικής Πολυμορφίας».
Η κυρία Bokova αναφέρθηκε στην κατάσταση στο Ιράκ, από όπου είχε μόλις επιστρέψει, λέγοντας πως τα γεγονότα εκεί όπως και στη Συρία είναι πρωτοφανή τόσο από ανθρωπιστικής όσο και ηθικής διάστασης καθώς αγγίζουν στην ουσία τα δικαιώματα του άνθρωπου αλλά και την προστασία της πολιτιστικής πολυμορφίας.
Πηγή:http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/sv/news/in_geneva_director_general_highlights_profound_links_between_cultural_diversity_and_the_protection_of_human_rights/#.VUXoyCHtmko

02/04/2015
Διεθνής Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη – Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο
Μήνυμα της κυρίας Irina Bokova, γενικής διευθύντρια της UNESCO με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, 6 Απριλίου 2015.
Η κυρία Bokova στο μήνυμα της αναφέρθηκε σε αυτό που είχε πει ο Nelson Mandela «Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο», λέγοντας πως χρειαζόμαστε αυτή τη δύναμη σήμερα περισσότερο από ποτέ για να ενισχύσουμε τους λόγους για μια πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και διαρκή ειρήνη. Επίσης στους δύσκολους και ασταθείς καιρούς, ο αθλητισμός έχει τη κινητήριο δύναμη για την κοινωνική ένταξη, την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των νέων, με αποτελέσματα που εκτείνονται πολύ πέρα και από τα γήπεδα. Δεν υπάρχει τίποτα σαν τον αθλητισμό που φέρνει τις γυναίκες και τους άντρες από διαφορετικές κουλτούρες μαζί γύρω από αξίες όπως της ευγενούς άμιλλας, του αμοιβαίου σεβασμού και του ομαδικού πνεύματος.
Πηγή:http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/sv/news/international_day_of_sport_for_development_and_peace_sport_has_the_power_to_change_the_world/#.VUXvUiHtmko

28/04/2015
Η νεολαία αλλά και συ διαμορφώνετε την ατζέντα για το 9ο φόρουμ Νεολαίας της UNESCO
Μέσα από τις απαντήσεις της online ερευνας που διεξήγαγε η UNESCO, 3668 νέες γυναίκες και άντρες έδειξαν τις προτιμήσεις τους για τη θεματική ατζέντα του 9ου Φόρουμ Νεολαίας της UNESCO που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 26 μέχρι τις 28 Οκτωβρίου 2015. Το θέμα του φόρουμ του φόρουμ είναι φέτος «Νέοι Πολίτες του κόσμου για ένα Βιώσιμο Πλανήτη».
Θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ άλλων είναι η εκπαίδευση και οι δεξιότητες για μια αειφόρο ανάπτυξη, η απασχολησιμότητα και η ανάπτυξη, η ποικιλομορφία και ο πολιτισμός της ειρήνης, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες κ.α. Επίσης δίνεται προτεραιότητα στο περιβάλλον και στην ευαισθητοποίηση μέσω των μέσων ενημέρωσης, την κινητοποίηση των παραδοσιακών γνώσεων και της νεολαίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή:http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/sv/news/youth_defines_thematic_agenda_of_the_9th_unesco_youth_forum/#.VUXosCHtmko

Νέα της UNESCO “Κοινωνικές & Ανθρωπιστικές Επιστήμες” [Μάρτιος 2015]

02/03/2015
Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO συζητά με τον Πάπα για τον διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο.

Η διευθύντρια της UNESCO Irina Bokova μαζί με αντιπροσωπία της UNESCO επισκέφτηκε την Αγία Έδρα.
Αυτή η επίσημη επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία εποχή όπου οι κοινωνίες παρατηρούν προκλήσεις όσον αφορά τις αξίες της διαπολιτισμικότητας αλλά και της ανεκτικότητας.
Ο Πάπας συνεχάρη το έργο των Ηνωμένων Εθνών και δη της UNESCO όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που παίρνουν σχετικά με την εκπαίδευση, την ειρήνη και τον διαπολιτισμικό διάλογο.
Πηγή:http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/sv/news/unesco_director_general_meets_pope_francis/#.VTIY-fmsWto

05/03/2015
Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2015 – Το μήνυμα της Irina Bokova, Γενικής Διευθύντριας της UNESCO με αφορμή την 8η Μαρτίου 2015.

Το 2015 σηματοδοτεί την 20η επέτειο από την 4η Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες που κορυφώθηκε με την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Πεκίνου και της Πλατφόρμας Δράσης. ΤΟ 1995, μέλη και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών(μέσα σε αυτούς/ες ήταν και η Irina Bokova όπως αναφέρει στην επιστολή), υπέγραψαν μια δέσμευση για την ισότητα των φύλων, με γνώμονα την πεποίθηση ότι «η χειραφέτηση των γυναικών και η πλήρης συμμετοχή τους, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την πρόσβαση στην εξουσία, είναι θεμελιώδους σημασίας για την επίτευξη της ισότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης.
Η κυρία Bokova διαπιστώνει πως είναι εμφανές ότι ακόμη χρειάζεται σκληρή δουλειά καθώς ανισότητες υπάρχουν ακόμα σε όλο τον κόσμο.
Πηγή:http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/sv/news/international_womens_day_2015_empower_women_empower_humanity_picture_it/#.VTIVivmsWtp

19/03/2015
Ένα μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, 21 Μαρτίου 2015

H Irina Bokova, διευθύντρια της UNESCO αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμα της, «η γνώση της ιστορίας και της μνήμης των εγκλημάτων του παρελθόντος μπορεί να μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ειρήνης, παρέχοντας ένα αντίδοτο στο μίσος και την προκατάληψη. Είναι σε αυτό το πνεύμα που η Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων είναι αφιερωμένη φέτος στο θέμα “Μαθαίνοντας από τις ιστορικές τραγωδίες για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων και σήμερα”.»
Πηγή:http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/sv/news/a_message_for_the_international_day_for_the_elimination_of_racial_discrimination/#.VTISWvmsWto

Νέα της UNESCO «Κοινωνικές & Ανθρωπιστικές Επιστήμες» [Φεβρουάριος 2015]

08/02/2015: Μαθαίνοντας για τον επιτυχημένο εθελοντισμό!
Το γραφείο της UNESCO στη Βηρυτό και το Ίδρυμα Makhzoumi, διοργάνωσε ένα πρόγραμμα κατάρτισης για τη διαχείριση εθελοντών, με στόχο τις οργανώσεις νέων στη Συρία και στο Λίβανο.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως 8 Φεβρουαρίου από εξειδικευμένους εκπαιδευτές του Ιδρύματος Makhzoymi και είχε ως στόχο την οικοδόμηση ικανοτήτων των μη κυβερνητικών οργανώσεων νεολαίας στη διαχείρισης νέων εθελοντών.

Πηγή: http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/sv/news/introducing_youth_in_syria_and_lebanon_to_successful_volunteerism/#.VP2lVvmsX7A

23/02/2015: Η UNESCO διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για δασκάλους ηθικής στη Βηρυτό!
Το πρόγραμμα αυτό είναι μια συλλογική προσπάθεια της UNESCO και της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής του Λιβάνου. Η εκπαίδευση αυτή προσφέρει στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες από το Λίβανο και άλλες χώρες της περιοχής μία μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση των ικανοτήτων διδασκαλίας τους σχετικά με την ηθική. Τα άτομα που θέλουν να εγγραφούν, πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στη γραμματεία του τμήματος βιοηθικής της UNESCO πριν από τις 20 Μαρτίου 2015.

Πηγή: http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/sv/news/unesco_to_organize_ethics_teacher_training_course_in_beirut_lebanon_in_june_2015/#.VP2lZ_msX7A

26/02/2015: Ζώντας μαζί μέσα σε έναν βίαιο εξτρεμισμό: Προοπτικές από την Ευρώπη και τον Αραβικό Κόσμο
Στις 25 Φεβρουαρίου 2015 το Aladdin Project και η UNESCO συνδιοργάνωσαν συνέδριο με θέμα «The Future of living together in the face of violent extremism: Perspectives from Europe and the Arab World» στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε μέσα σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από επείγοντα ζητήματα που άπτονται των θεμελιωδών αξιών των δημοκρατικών κοινωνιών και αντανακλάται από το πνεύμα των δράσεων στο πλαίσιο της Διεθνούς Δεκαετίας για την επαναπροσέγγιση των Πολιτισμών(2013-2022), στην οποία η UNESCO πρωτοστατεί για την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτιστικής πολυμορφίας.

Πηγή: http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/sv/news/living_together_in_the_face_of_violent_extremism_perspectives_from_europe_and_the_arab_world/#.VP2lbvmsX7A

27/02/2015: Ο στρατηγικός σχεδιασμός στα χέρια των νέων Τυνήσιων!
Πάνω από 30 νέες γυναίκες και άντρες, εκπροσωπώντας 15 οργανισμούς, μέλη του Εθνικής Συμβουλευτικής Ομάδας για τη νεολαία, συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατάρτισης που οργανώθηκες στην Τύνιδα από τις 20 έως 22 Φεβρουαρίου 2015, από το γραφείο UNESCO στο Ραμπάτ με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της NET-MED Youth Projects(Networks of Mediterranean Youth 2014-2017) που υλοποιείται σε 10 χώρες της περιοχής της Νότιας Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τυνησίας, η οποία έχει ως στόχο να αυξήσει τη συμβολή της νεολαίας στην ανάπτυξη και την αναθεώρηση των δημόσιων πολιτικών για τη νεολαία.

Πηγή: http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/sv/news/the_strategic_planning_in_young_tunisians_hands/#.VP2ldfmsX7A

Νέα της UNESCO «Κοινωνικές & Ανθρωπιστικές Επιστήμες» [Ιανουάριος 2015]

09/01/2015: UNESCO αναζητά υποψηφιότητες για το Βραβείο UNESCO/ Juan Bosch για την Προώθηση της Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική
Η UNESCO καλεί τα κράτη μέλη σε συνεργασία με τις εθνικές επιτροπές τους, καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων έχουν επίσημη συνεργασία με την UNESCO και δραστηριοποιούνται σε κάποιον τομέα που καλύπτεται από το βραβείο να προτείνουν υποψηφίους για το Βραβείο UNESCO- Juan Bosch για την Προώθηση της Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική για το 2015. Προθεσμία για την υποβολή των υποψηφίων: 2 Φεβ, 2015 τα μεσάνυχτα. Το βραβείο αυτό δίνεται κάθε δύο χρόνια και έχει σκοπό να επιβραβεύει τις καλύτερες διπλωματικές εργασίες στον τομέα των κοινωνικών επιστημών από νέους ερευνητές.

Πηγή: http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/sv/news/unesco_seeks_nominations_for_the_unescojuan_bosch_prize_for_the_promotion_of_social_science_research_in_latin_america_and_the_caribbean-1/#.VPyC8PmsX7A

22/01/2015: 2015: Μια χρονιά Προκλήσεων και Ευκαιριών για την UNESCO
Η UNESCO γιορτάζει την 70η της επέτειο το 2015. Ένα έτος πολύ σημαντικό για όλους τους τομείς δραστηριοποίησης του οργανισμού. Η UNESCO και φέτος θα συνεχίσει να προωθεί τον διαπολιτισμικό διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών, τους στόχους που έχει θέσει σχετικά με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Επίσης θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη δύναμη της μέσω της διπλωματίας και της συνεργασίας της με την κοινωνία των πολιτών στα διάφορα κράτη μέλη, για να μειώσει τις καταστροφικές συνέπειες των συγκρούσεων στον κόσμο, να επιφέρει διαρκή ειρήνη αλλά και να μπορέσουν περισσότεροι νέοι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Πηγή: http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/sv/news/2015_a_year_of_challenge_and_opportunity_for_unesco/#.VPyC-PmsX7A

23/01/2015: Εκστρατεία για το 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο
Το 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως 19 Μαΐου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Για την πραγματοποίηση του συνεργάζονται, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, η UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλοι οργανισμοί. Αυτό το ανοιχτό φόρουμ έχει ως στόχο να επιβεβαιώσει την επιτακτική ανάγκη να ενταθεί ο διάλογος μεταξύ των λαών από διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες ή πεποιθήσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί, σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τον σεβασμό της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αμοιβαίας κατανόησης.

Πηγή: http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/sv/news/campaigning_for_the_3rd_world_forum_on_intercultural_dialogue/#.VPyWxfmsX7B